A kormány elveheti az üzemeltetőtől azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be a frissen hozott szabályokat

A kormány elveheti az üzemeltetőtől azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be a frissen hozott szabályokat

Szombat éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagok hatósági áras forgalmazásáról szóló rendelet részletes szabályozása, amely alapján a kormány ellentételezés nélkül elveheti ideiglenesen az üzemeltetőtől azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be a szabályokat.

A Közlönyben megjelentek szerint a kutak üzemeltetői kötelesek 2021. november 18-ig a céges adatokat elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalni azt, hogy üzemeltetni fogják a töltőállomásokat. Amennyiben üzemszünetet rendelnek el vagy a megszabott hatósági árnál magasabban értékesítik az üzemanyagot, akkor nem lehetnek nyilvántartott szolgáltatók.

A benzinkutak érdekvédelmi szervezete szerint nem ártott volna tárgyalni velük az árbefagyasztás előtt

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) üzemanyag forgalmazással foglalkozó tagvállalatai elkötelezettek az Európai Unió értékei mellett, mint a szabad, független, piaci működés, ugyanakkor tiszteletben tartják a magyar Kormány döntését, amivel átmenetileg felső határt szab a töltőállomásokon forgalmazott 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízel gázolaj kiskereskedelmi árának - közölte az Alfahírnek küldött állásfoglalásában Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

Minden kútnak, amely legalább három hónapja forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni, tehát nem teheti azt meg egyik üzemeltető sem, hogy csak olyan prémium üzemanyagot árusít innentől kezdve, amelyre nem vonatkozik az árak befagyasztása. Az a kút, amelyik nem tudja ezeket az üzemanyagokat hét napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani, azt be kell zárni.

Szabályozza a rendelet a nyitvatartási időt is: eszerint a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk a töltőállamosoknak, nincs lehetőség attól eltérő nyitvatartás bevezetésére.

A kormányrendelet egyik legérdekesebb része, hogy amennyiben egy benzinkút üzemeltetőjét a fenti szabályok megsértése miatt eltiltját az árusítás folytatásától, akkor a témában illetékes miniszter kijelölhet a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő másik üzemeltetőt arra, hogy onnantól ideiglenesen átvegye az adott kút működtetését.

Amennyiben nincs ebben a körben olyan, aki erre alkalmas lenne, akkor szabadon kijelölhet bárkit erre a szakminiszter. A részletszabályok szerint ebben az esetben az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül és az abból származó bevétel is őt illeti meg.

Az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy a kormány a csütörtöki Kormányinfón elhangzottaknak megfelelően hétfőtől 480 forintban maximálja a 95-ös benzin és a gázolaj árát.