A benzinkutak érdekvédelmi szervezete szerint nem ártott volna tárgyalni velük az árbefagyasztás előtt

A benzinkutak érdekvédelmi szervezete szerint nem ártott volna tárgyalni velük az árbefagyasztás előtt

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) üzemanyag forgalmazással foglalkozó tagvállalatai elkötelezettek az Európai Unió értékei mellett, mint a szabad, független, piaci működés, ugyanakkor tiszteletben tartják a magyar Kormány döntését, amivel átmenetileg felső határt szab a töltőállomásokon forgalmazott 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízel gázolaj kiskereskedelmi árának – közölte az Alfahírnek küldött állásfoglalásában Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

Ez azt jelenti, hogy tagvállalatok a jogszabályi feltételek megismerését követően kidolgozzák a végrehajtás részletes módját, amiről partnereiket haladéktalanul értesítik. Egyébként a MÁSZ képviseli az ország legnagyobb töltőállomásait, hozzájuk tartozik a MOL, az OMV és a Shell is.

A főtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy az országban működő mintegy 2000 üzemanyag töltőállomás több mint 15 000 dolgozót foglalkoztat, többsége kisvállalkozások által üzemeltetett.

Ez azért sem mindegy, mert a kormány árbefagyasztásról szóló döntése ebben a formában a benzinkutak üzemeltetőit sújtja, nem pedig az államot, ráadásul későbbi kompenzációt sem terveznek adni. Márpedig ez lényegében azt jelenti, hogy a kormány egy olyan döntéssel nyer politikai támogatást, amire egyetlen forintot sem költött, ellenben veszélybe sodorhat több ezer munkahelyet.

Siker, de félsiker - a kormány nem nyúlt a zsebébe, csak a benzinkutakat veszélyezteti

Alapvetően sikerként könyveli el a Jobbik, hogy az elmúlt egy hónapban mutatott politikai nyomásgyakorlása után a kormány végül három hónapra mégis befagyasztotta az üzemanyagárakat, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az ezzel járó anyagi terhek benzinkutakra való áthárítása csak átmenetileg jelenthet megoldást, végső soron a magyar államnak kell a zsebébe nyúlnia.

A MÁSZ véleménye szerint szükséges lett volna a döntés előtt egyeztetéseket folytatni az iparág képviselőivel a megvalósítás lehetőségeiről és a bevezetés feltételezhető hatásairól.

Grád Ottó azt írta, a bejelentett ármaximálás megválasztott szintje hatással lehet ezen vállalkozások éves teljesítményére, az elszenvedett veszteségek pedig kihathatnak a tervezett beruházások megvalósítására, legyen az saját döntés, vagy éppen jogszabályi kötelezettség (környezetvédelem, energiahatékonyság).

A szervezet természetesen nem hagyta szó nélkül, hogy az eddig ismertté vált részletek alapján a döntés számításon kívül hagyja az árszintre szintén ható, és a kormányzat hatáskörébe tartozó elemeket, mint a jövedéki adót, MSZKSZ díjat és ÁFA-t (ezek csökkentéséhez az Európai Bizottsággal kellene tárgyalnia a kormánynak – a szerk.)

A szövetség tagvállalatai őszintén remélik, hogy a bevezetésre kerülő jogszabály gazdasági hatásait a kormányzat folyamatosan követni fogja és kész lesz egyeztetéseket folytatni a piaci szereplőkkel a szükségessé váló módosításokról, az intézkedés kivezetésének időpontjáról és feltételeiről, melyben a MÁSZ-ra partnerként tekinthet – közölte Grád Ottó.