Az Európai Bizottság levélben kér magyarázatot a kormánytól a korrupciógyanús ügyek kapcsán

Az Európai Bizottság levélben kér magyarázatot a kormánytól a korrupciógyanús ügyek kapcsán

Az Európai Bizottság pénteken levelet írt a kormánynak, melyben tájékoztatást kér az EU pénzügyi érdekeit és a jogállamiság normáit egyaránt sértő magyarországi döntésekről és lépésekről - számolt be róla a Népszava. A kormány nyolc hetet kapott, hogy reagáljon a levélre, ha a válaszok nem elégíti ki az elvárásokat, akkor Magyarország lehet az egyik első tagállam, akivel szemben érvényesítik az EU pénzügyi érdekeit a korrupt kormányokkal szemben védelmező közösségi rendelkezéseit, ami akár azzal is zárulhat, hogy az uniós támogatásokat felfüggesztik.

Bár a levél kiküldése nem azonos a jogállamisági eljárás hivatalos elindításával, de határozott jelzés arról, hogy a brüsszeli testületnek komoly aggodalmai vannak az uniós pénzek szabálytalan felhasználásával.

A jogállamisági rendelet január óta hatályos, ami csak azt követően vethető majd be, miután az Európai Bíróság döntött annak annak törvényességéről. Ursula von der Leyen bizottsági elnök még októberben azt nyilatkozta, hogy a bírósági ítélet előtt nem hoznak intézkedéseket, de ki fognak küldeni kérdéseket tartalmazó és tájékoztatást kérő leveleket.

Az EU27-ek közül Magyarország mellett Lengyelország kapott még tájékoztatást kérő levelet.