Minden nyomozást megszüntettek a Mészáros-féle gyár környezetszennyezése ügyében

Minden nyomozást megszüntettek a Mészáros-féle gyár környezetszennyezése ügyében

Nem jutottak eredményre a hatóságok a Mészáros Lőrinc kormányzati stróman érdekeltségébe tartozó Viresol nevű keményítőgyár környezetszennyezési ügyében, derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére küldött válaszából.

Emlékezetes, a Viresol Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft.-t tették felelőssé azért, mert többször is szennyező anyag került a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol emiatt tömeges rosszullétet okozó gázszivárgás is történt, ráadásul a rossz minőségű vizet végül az erre szolgáló patakba kellett engedniük. A Mátrai Erőmű korábban szintén Mészárosé volt, mígnem az állam több tízmilliárdos várható veszteséget magára véve inkább megvásárolta tőle.

Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés honlapján elérhető válaszában azt írta, a víz- és légszennyezés miatti környezetkárosítás bűntette, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és hivatali visszaélés bűntette miatti rendőrségi nyomozást úgy zárták le, hogy

gyanúsított kihallgatására sem került sor,

az eljárást pedig részben a rendőrség, részben az ügyészség szüntette meg.

A Viresol visontai üzeme egyébként évente 250 ezer tonna gabonából készít modern technikával keményítőt és más ipari termékeket.