Az omikron variánst már brit betegeknél is kimutatták

Koronavírus, covid, járvány
Illusztráció
Unsplash

Két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében a koronavírus új, omikron nevű variánsát azonosították - közölte szombaton Sajid Javid brit egészségügyi miniszter az MTI szerint.

Brit járványügyi szakértők egybehangzó nyilatkozatai szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy katasztrófát okozhat az új koronavírus-változat felbukkanása.

Javid szombat délután elmondta: az általa vezetett tárca egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) előző este értesítette arról, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot izolálták.

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt.

Sajid Javid elmondta, hogy 

a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

A 24.hu a Guardian nyomán azt írja, az omikron variáns nagy valószínűséggel megérkezett Németországba is Kai Klose, Hesse tartomány szociális ügyekért és integrációért felelős minisztere szerint. Mint írta, péntek este egy Dél-Afrikából hazaérkező fertőzött utas mintáiban az omikron tipikus mutációit fedezték fel.

A teljes szekvenálást ugyan még nem hajtották végre, de az egészségügyi hatóságoknak nagyon erős a gyanúja ezt illetően, és ha megerősítik, ez lesz az első bizonyított esete az omikron variánsnak Németországban.