Január 12-re javasolta összehívni a NATO-Oroszország Tanács ülését a szervezet főtitkára

Január 12-re javasolta összehívni a NATO-Oroszország Tanács ülését a szervezet főtitkára

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt javasolta, hogy hívják össze a NATO-Oroszország Tanács ülését január 12-re, amikor Brüsszelben a szövetség Katonai Tanácsának ülését tartják a vezérkari főnökök szintjén - közölte a NATO sajtóközpontja vasárnap.

A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy megkapta és tanulmányozza a javaslatot. Az orosz külügy december 17-én hozta nyilvánosságra a kölcsönös biztonsági garanciákról szóló, Washingtonnal kötendő szerződés, valamint az Oroszország és a NATO közötti biztonsági egyezmény tervezeteit. Ezeket december 15-én adták át Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek.

Washington és Kijev szerint Oroszország invázióra készülhet Ukrajna ellen, amiről a nagyarányú orosz csapatösszevonások tanúskodnak az ukrán határ mentén. Oroszország tagadja ezt, és azt állítja, hogy Ukrajna és a NATO növekvő együttműködése élezte ki a feszültséget. Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodódott. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire. Moszkva szakértői szintű tárgyalásokat vár amerikai tisztségviselőkkel januárban Genfben.

A washingtoni kormányzat közölte, hogy az orosz javaslatok egy része nyilvánvalóan elfogadhatatlan, és az Egyesült Államok konkrét elképzelésekkel fog előállni a tárgyalások formájára vonatkozóan.

A Kreml követelései között vannak olyanok - például az orosz vétó Ukrajna jövendő NATO-tagságára -, amelyeket a Nyugat elfogadhatatlannak nyilvánított. Moszkva követeli továbbá, hogy az Egyesült Államok távolítsa el atomfegyvereit Európából, és a NATO vonja ki többnemzetiségű zászlóaljait Lengyelországból és a három volt balti szovjetköztársaságból, Észtországból, Lettországból és Litvániából.