Völner-ügy: Szabad a „gazda”!

Völner-ügy: Szabad a „gazda”!

Varázslatos szintre emelkedett a kormányzati sajtóelhárítás. Varga Judit igazságügyi miniszter megérkezett egy rendezvényre, de távozáskor már nagy meglepetésre csak Répássy Róbert ült be a nagy fekete autóba.

A Völner-ügy tavaly év végi kirobbanása óta, Varga Judit először jelent meg nyilvános rendezvényen. Az igazságügyi miniszter Érden vett részt egy újabb áldozatsegítő pont átadásán. Vele tartott Völner Pál utódja, Répássy Róbert, a Fidesz egyik legmegbízhatóbb szakpolitikusa, a tárca régi-új államtitkára is.

A nyilvános megjelenés azonban erősen túlzó, hiszen a rendezvényről csak az évi 130 milliárddal kistafírozott köztévé és az MTI tudósíthatott. Ez alapján csak annyi került a hírekbe, hogy Varga Judit olyan nagyszerű kijelentéseket tett a megjelent Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes és más főrendőrök előtt, mint például 

segíteni igazán csak tettekkel lehet, és hogy a kormány fontos feladatának tekinti a bűncselekmények, illetve a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai által elszenvedett társadalmi, erkölcsi, anyagi károk és érzelmi sérülések enyhítését.

Ez utóbbi kijelentését Varga Judit nem részletezte, de talán megkérdezhetné a szabadlábon védekező Völner Pált, vagy Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar november óta előzeteseben ülő elnökét, hogy a kormány miként segíthetne a kilakoltatott, kisemmizett embereken, családokon, akik - a gyanú alapján - éppen az Igazságügyi Minisztérium által felügyelt végrehajtók és Völner Pál közreműködésével kerültek kilátástalan helyzetbe.

De ha már ott voltak, akkor Varga Judit megkérdezhette volna a megjelent rendőrfőnököket, hogy milyen legalábbis gyanús esetekkel találkoztak a végrehajtások során, beleértve persze az esetleges visszaéléseket, amelyek bizony - ahogy a miniszter asszony fogalmazott - jelentős erkölcsi, anyagi károkat és érzelmi sérüléseket okoznak az otthonukat elvesztőknek. A sokszor valóban súlyos ügyek mellett ez is lehetne a hatékonyabb áldozatvédelem segítésének egyik - sajnos nagyon aktuális - módja.

Sok más felvetés mellett ilyen kérdésekkel vártuk az N1TV stábjával Varga Juditot az érdi művelődési ház előtt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az igazságügyi tárca vezetőjeként és ezzel együtt jogászként miként értékeli, hogy míg Schadl György és más gyanúsítottak őrizetben vannak, addig a Polt Péter vezette ügyészség nem kezdeményezte Völner Pál letartóztatását, valamint ki lehet az a bizonyos nagy hatalmú személy, akit egy lehallgatott telefonbeszélgetés szerint Schadl úgy emlegetett, hogy a „Gazda”. 

Varga Judit aztán megérkezett, és olyan gyorsan beviharzott, ahogyan csak a lábai bírták.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/UsB1n-5U1LE.jpg?itok=gyOkYoKG","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=UsB1n-5U1LE&ab_channel=alfahirvideo","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Közel két órás várakozás után a bejárathoz állt a miniszter asszony kocsija, de nem Varga Judit távozott, hanem a rutinos Répássy Róbert.

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/-8f_n7SEdMU.jpg?itok=46uj0sdX","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=-8f_n7SEdMU&ab_channel=alfahirvideo","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A szolgálati kocsi gyorsan elhúzott, mi pedig csak találgattuk, hogy ezt hogyan csinálták. Varga Judit érkezett, de csak Répássy Róbert távozott. Lehet, hogy mégis volt egy másik kijárat, ahol a miniszter asszony eltűnhetett a sajtó kíváncsi képviselői elől, de mint az köztudott, a jó bűvész nem árulja el a mutatványa titkait.

A Völner-ügy körüli titkolózásnak csak egy kis epizódja volt Varga Judit érdi „eltüntetése”. Marad tehát a találgatás. Az is nagyon fontos kérdés, hogy kik és milyen hivatali beosztásban vettek még részt ebben a minden jel szerint és jellegénél fogva gyomorforgatóan korrupt ügyben. Ez már csak azért is lényeges, mert könnyen lehet, hogy valamelyik alacsonyabb szintű gyanúsított viheti el a balhét. És akkor marad a találgatás: vajon ki állhat Völner Pál lemondott (mondatott) államtitkár fölött, ha a kormányzati kommunikáció alapján Varga Judit az egészről semmit nem tudott?

Szabad a „gazda”!