Orosz sajtó: Putyin a magyar miniszterelnököt méltatta a gázszerződés miatt

Orosz sajtó: Putyin a magyar miniszterelnököt méltatta a gázszerződés miatt

Bár az orosz sajtót nem nagyon hozta lázba az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozója, az orosz állami ügynökség röviden beszámolt a mai megbeszélésről.

A hosszú távú szerződések miatt lehet az, hogy Budapest az európai piaci ár ötödéért kapjon orosz gázt. Ezt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen a Kremlben - írja a TASZ hírügynökség.

A tudósítás szerint Putyin méltatta a magyar miniszterelnököt a hosszú távra megkötött Gazprom-szerződés miatt.

„Elmondhatjuk, hogy ezek a tavaly aláírt, 2036-ig szóló megállapodások mindenekelőtt az Ön munkájának az eredménye”

- mondta az orosz elnök a magyar miniszterelnöknek. 

Putyin biztosította Orbánt az országba irányuló orosz gázellátás stabilitásáról. 

"Tavaly a Gazprom két hosszú távú szerződést írt alá Oroszországból Magyarországra történő földgázszállításra 2036-ig, így az ellátások stabilitása itt biztosított"

- mondta Putyin.

 

Hozzátette, hogy minden korlátozás ellenére a tavalyi 11 hónap alatt a kétoldalú kereskedelem 30%-kal nőtt. "Ez jó jel, jó jelzés" - véli az Orosz Föderáció elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a két ország együttműködése nagy projektek keretében, a paksi atomerőmű közös munkája keretében is folytatódik. 

"Az atomenergia egésze nagy helyet foglal el együttműködésünkben"

- mondta Putyin.

Mennyi az annyi?

A KSH adatai alapján 2021 októberében, az új magyar-orosz gázbeszerzési megállapodás hatályba lépésekor negyedével ugrott Magyarország orosz gázára, tehát a magyar kormány nem mondott igazat, amikor ennek kapcsán a "rezsicsökkentés fenntartásáról" beszélt.

Nem volt igaz Orbánék állítása: a friss magyar-orosz gázszerződés nem biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását

Októberben negyedével többet kért Magyarországtól Moszkva a fűtőanyagért, ami így már a rezsicsökkentett lakossági díj több mint háromszorosára nőtt - számította ki a Népszava a KSH adatai alapján. 2021 októberében, az új magyar-orosz gázbeszerzési megállapodás hatályba lépésekor negyedével ugrott Magyarország orosz gázára, tehát Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Szijjártó Péter sem mondott igazat, amikor ennek kapcsán a "rezsicsökkentés fenntartásáról" beszélt.

Az adatok szerint a 2014 óta köbméterenként 101 forintos lakossági gázdíjon belül a magyar kormány által jelenleg 50 forint körüli szinten "elismert" gázmolekulát az állami nagykereskedő októberben már átlag 167 forintért vásárolhatta meg az oroszoktól, tehát minden egyes köbméter gáz adásvételén több mint száz forintot bukott az állami MVM. 

A magyar és az orosz kormány tavaly szeptemberben kötött új, évi 4,5 milliárd köbméterre vonatkozó, 15 éves gázadásvételi szerződést, amelyet akkor a kormány úgy prezentált, hogy sokkal kedvezőbb, mint a korábbi 27 évre szóló megállapodás. 

Orbán Viktor „békemissziónak" nevezte moszkvai látogatását

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződében szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}