Az ukrán légitársaság külföldre menekíti egyes repülőgépeit az orosz támadás veszélye miatt

Az ukrán légitársaság külföldre menekíti egyes repülőgépeit az orosz támadás veszélye miatt

Az Ukraine International Airlines (UIA) ukrán légitársaság külföldre menekítette egyes repülőgépeit egy esetleges orosz támadás veszélye miatt. A kijevi székhelyű vállalat külföldi hírügynökségeknek eljuttatott nyilatkozatában egyebek között azzal indokolta a lépést, hogy a biztosítótársaságok megszüntették egyes járatainak biztosítását az ukrán légtérben - adta hírül az MTI.

"Az UIA erőfeszítéseket tesz és tárgyalásokat folytat a biztosítócégekkel, az ukrán infrastrukturális minisztériummal és az állami légiközlekedési hatósággal egy kölcsönös megállapodás reményében" - áll a vállalat állásfoglalásában.

Az UIA tájékoztatása szerint a lízingcégek kérésére öt Boeing 737-800 típusú repülőgépet Spanyolországba, két másik utasszállítót pedig "tervszerű műszaki karbantartásra" Szerbiába vittek.

A vállalat ugyanakkor több mint 25 gépből álló flottával rendelkezik, bár a világ legtöbb légitársaságához hasonlóan a repülőgépek a lízingcégek tulajdonában vannak.

A többi gép áthelyezéséről egyelőre nincsenek információk.

A légijáratok biztosításának megszüntetése miatt a SkyUp ukrán légitársaságnak például a Madeirából Kijevbe induló járatát a szomszédos Moldova fővárosába, Chisinauba kellett átirányítania, ahonnan az utasokat buszokkal szállították az ukrán fővárosba.

A G7 újabb súlyos gazdasági szankciókkal sújtaná Oroszországot, ha megtámadja Ukrajnát

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport kész újabb súlyos gazdasági szankciókat bevezetni Oroszország ellen, ha megtámadná Ukrajnát - jelentették be hétfőn közleményben az országcsoport pénzügyminiszterei. A G7-országok pénzügyminiszterei szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy Oroszország haderőt vont össze az ukrán határ mentén, és ha ezt Ukrajna katonai megszállása követné, amitől a Nyugat tart, akkor annak "gyors, összehangolt és erőteljes" következménye lenne Oroszországra nézve - számolt be az MTI.

A Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat szerint a British Airways (BA) Londonból ázsiai országokba induló járatai hétfőn elkerülték Ukrajna területét. Ugyanennek a szolgálatnak az adatai azt mutatták, hogy amerikai Global Hawk felderítődrón járőrözött az ukrán légtérben.

A kijevi vezetés vasárnap esti rendkívüli ülését követően 16,6 milliárd hrivnya (183 milliárd forint) pénzügyi garanciát jelentett be a légi közlekedés biztosítására. Nem sokkal korábban a KLM holland légitársaság felfüggesztette Ukrajnába induló összes járatát, és a német Lufthansa is fontolgat egy ilyen lépést.