Nem reagál a kormány arra, hogy magyar lőszerrel lőttek rá az ukrán elnök tanácsadójára

Nem reagál a kormány arra, hogy magyar lőszerrel lőttek rá az ukrán elnök tanácsadójára

Bár az orosz invázió óta az Ukrajnában elkövetett erőszakos események mindennapossá váltak, Zelenszkij elnök már tavaly ősszel egyértelmű jelzést kapott arra, hogy bizonyos érdekkörök nem riadnak vissza akár az ellene elkövetett merényletektől sem.

Mint arról az Alfahír is beszámolt, 2021. szeptember 22-én mintegy 20 lövést adtak le egy személygépjárműre Kijev közelében, az autóban Volodimir Zelenszkij ukrán államfő főtanácsadója, Szerhij Sefir utazott. Összesen 12 golyó találta el az autót, ezek közül három okozott sérülést a hivatali sofőrnek.

Az esetet követően Jevhenyij Jenyin belügyminiszter-helyettes azt mondta a sajtónak, hogy magyar gyártmányú, 7,62 kaliberű lőszerrel lőttek rá a hivatali autóra, és vizsgálni fogják, hogyan kerültek azok az országba.

Mivel egy vizsgálat során joggal feltételezhető, hogy az ukrán szervek megkeresik magyar kollégáikat, Demeter Márta országgyűlési képviselő két alkalommal is kérdéseket tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek, ugyanakkor a minisztérium mindkét alkalommal azzal utasította vissza a válaszadást, hogy „a Belügyminisztérium sajtóhíreket nem kommentál”.

Tette mindezt annak ellenére, hogy nyilvános kormányzati kommunikációról van szó, továbbá a kérdések olyan konkrétumokra irányultak, melyekre a forrástól függetlenül is érdemi válasz adható.

Az orosz-ukrán háború árnyékában az Alfahír újabb próbát tett a belügynél: kíváncsiak voltunk például arra, hogy végül felvették-e a kapcsolatot egymással az ukrán és magyar hatóságok, zajlik-e vizsgálat vagy nyomozás Magyarországon, továbbá ha igen, van-e már bármilyen kézzelfogható, és nyilvánosságra hozható eredménye az esetleges vizsgálatoknak. A Belügyminisztérium válaszára hiába vártunk.