Bekeményített a lengyel elnök, Oroszország teljes kereskedelmi blokádját szorgalmazza

Bekeményített a lengyel elnök, Oroszország teljes kereskedelmi blokádját szorgalmazza

Keményebb szankciókat és teljes kereskedelmi blokádot szorgalmazott Oroszország ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton - adta hírül az MTI.

A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az Európai Unió haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal.

Ennek értelmében az orosz árukat szállító teherhajók nem köthetnének ki az európai kikötőkben, és a szárazföldi kereskedelem is megszűnne

- pontosított Morawiecki.

A miniszterelnök szerint ezzel rá lehetne kényszeríteni Moszkvát, hogy "fontolja meg, nem volna-e jobb véget vetni ennek a kegyetlen háborúnak" - tette hozzá.

Aláhúzta:

az intézkedés élet-halál kérdése tízezrek, ha nem százezrek számára, és Ukrajna szuverenitásán kívül a NATO biztonsága is kockán forog.

"Meg kell mutatnunk erőnket és eltökéltségünket Oroszországnak, különben még magasabb árat kell fizetnünk a közeli jövőben" - jegyezte meg.

A lengyel miniszterelnök elmondta: országa többet költ a hadsereg modernizálására a jövőben, és az elkövetkező években korábban nem látott mértékben növelik a katonai kiadásokat.

"Vagy biztonságban vagyunk, vagy mindnyájunkat zsarolnak - ahogy azt Oroszország teszi ma"

- mutatott rá.

Lengyelország a jövőben szeretne készen állni a kedvezőtlen forgatókönyvekre is - szögezte le.

Morawiecki néhány nappal korábban Kijevben járt cseh és szlovén kollégájával együtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák Ukrajnát. Az orosz támadás kezdete, február 24-e óta több mint kétmillió ukrán állampolgár lépte át a lengyel határt menedéket keresve.

Kétértelmű válasz a kormányfő sajtófőnökétől arra a kérdésre, meghívták-e Orbánt Kijevbe

Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének feltette a kérdést a HVG, hogy meghívták-e közép-európai kollégái, a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő az ukrán elnökhöz keddre tervezett látogatásukra. Megkérdezték azt is, a magyar kormányfő tervez-e a közeljövőben kijevi látogatást. A lapnak a miniszterelnök sajtósa ezt írta: A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

Az Európai Unió tagállamai a héten újabb büntető intézkedésekről egyeztek meg Oroszország ellen. Ez volt a negyedik szankciós csomag az ukrajnai háború kezdete óta.