Nem ad gyorshitelt az Európai Unió Orbán Viktornak

Nem ad gyorshitelt az Európai Unió Orbán Viktornak

Az Európai Bizottság vizsgálja a Helyreállítási Alap hitelkeretének mielőbbi lehívását célzó magyar kérést, ugyanakkor annak teljesítéséhez megfelelő indoklás és program, valamint a már benyújtott terv újraértékelése és jóváhagyása szükséges – derül ki az uniós testület Privátbankár.hu-nak küldött válaszaiból.

A lap szerint Andrea Masini, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője azt válaszolta, hogy "az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken a Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének."

Ahogy tegnap arról az Alfahír is beszámolt, Orbán Viktor a tegnapi nap folyamán kérte az Európai Uniót, hogy lehívhassa az Európai Bizottságtól az uniós Helyreállítási Alap gazdaságunk számára biztosított hitelkeretét.

A bizottsági szóvivő annyit közölt a Privátbankár kérdésére, hogy a magyar terv értékelése továbbra is folyamatban van az alap szabályzatában lefektetett kritériumok alapján, arról részleteket nem kívánt megosztani.

A Privátbankár szerint a válaszokból kitűnik, hogy a Bizottság komoly feltételekhez köti a hitelek folyósítását is, ami hosszabb időt vehet igénybe –

azaz nem fogja teljesíteni a magyar kormányfő kérését a hitelkeret azonnali lehívására.

Mintegy 5800 milliárd forintról van szó Magyarország esetében, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel. Ez utóbbit tavaly áprilisban visszautasította a magyar kormány, Orbán közölte von der Leyennel, hogy a hitelrészt nem kéri.

Orbán a lap információi szerint most az ukrajnai háborúra hivatkozva jelezte, hogy változtatott korábbi álláspontján. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kéri a magyar miniszterelnök, tehát nem arra, amire még 2020 nyarán jóváhagyták: a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}