Választási matek - Egy bécsi kutató szerint fölényesen vezet az ellenzék

Választási matek - Egy bécsi kutató szerint fölényesen vezet az ellenzék

A kutatás szerint a magukat biztos választónak mondók 37 százaléka szavazna a Fideszre és 49 az ellenzéki összefogásra, vagyis a különbség 12 százalék.

A választás közeledtével elszaporodtak a végeredményt megtippelni kívánó intézetek közvélemény-kutatásai (vagy befolyásolásai? - szerk.). Az elmúlt években a közvélemény-kutatók többször is kudarcot vallottak a várható eredmény megjósolásával. A Medián szerdán nagymértékű kormánypárti előnyt mért, míg egy bécsi kutató a minap nagymértékű ellenzéki fölényt jósolt.

A 444 által ismertetett felmérés szerint kedd délután online kerekasztal-beszélgetést tartott a CEU Demokrácia Intézete, ahol a bevezetőben Carolina Plescia egy olyan magyarországi közvélemény-kutatást mutatott be nagy vonalakban, amit 2000 fős mintán vettek fel egy hete. A bécsi egyetem kutatása háromrészes, az első adatfelvétel egy hónapja, a második a múlt héten volt, és a jövő héten lesz a harmadik.

A megkérdezettek 70 százaléka mondta biztosra a részvételét.

A kutatás szerint a magukat biztos választónak mondók 37 százaléka szavazna a Fideszre és 49 az ellenzéki összefogásra, vagyis a különbség 12 százalék. Ez még a képzettebbek felülreprezentáltsága mellett is komoly különbség. A nem biztos szavazók nagyjából egyharmada szavazna az ellenzéki összefogásra, és kétharmada a Fideszre.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}