Republikon: Nagyon szoros lesz a választás végeredménye

Republikon: Nagyon szoros lesz a választás végeredménye

A Republikon eredményei szerint a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért között hibahatáron belüli, 2 százalékpontos különbség van,

  • a kormányoldalt a szavazók 35 százaléka támogatja,
  • míg az ellenzéket 33 százalék.
A felmérés szerint nemcsak a szoros küzdelem mutatkozik meg a két nagyobb tömb között, hanem az összes választó 29 százaléka nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy mely pártot támogatná a vasárnapi választáson.

A Republikon Intézet megvizsgálta a magyar választók kivándorlással kapcsolatos attitűdjeit is, azaz azt: mennyien és milyen okból gondolkodtak el a kivándorlásról. Így derült ki, hogy a magyarok 23 százaléka gondolkodott már el azon, hogy valamilyen okból külföldre költözzön. Az aktív korúak körében ez az arány ennél jelentősen magasabb, ugyanis minden harmadik munkavállaló korú (33%) fejében megfordult már, hogy elhagyja az országot.

A kivándorlási hajlamnak az elsődleges okait is megvizsgálta a Republikon. A legerősebben ezek közül az jelenik meg, hogy Magyarországon olyan alacsonyak a bérek, hogy nem lehet megélni belőle, ezt a véleményt a válaszadók csaknem négytizede (39%) vallja. A megélhetéshez hasonló jelentőségű ok azonban az, hogy az elmúlt 12 évben Orbán Viktor teljesen leépítette a demokráciát az országban, így nem érdemes itt élni, ezzel az állítással a választók 32 százaléka értett egyet.

.

A választók 27 százaléka úgy gondolja, hogy ha a választások után Orbán Viktor marad hatalmon, akkor nem érdemes ebben az országban maradni.

Az aktív korúak körében is hasonlóan erős ez a nézet, 28 százalékuk szerint a Fidesz győzelme esetén nem érdemes ebben az országban maradni.

.

Forrás és Grafikák: Telex.hu

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}