Orosz banknál vezetett rubelszámláról kell fizetni az orosz gázért, eközben megcsappantak az orosz aranytartalékok

Orosz banknál vezetett rubelszámláról kell fizetni az orosz gázért, eközben megcsappantak az orosz aranytartalékok

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő. Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videokonferencián.

„Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni. Erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba.

„Nekünk senki nem ad el semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a hatályos szerződések le lesznek állítva” – közölte Putyin.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Úgy vélekedett, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, amikor a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni.

„Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, a jelen esetben a gázzal. Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak. Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába” – fogalmazott az orosz vezető.

„Természetesen ez így nem mehet tovább” – tette hozzá.

Putyin érvelése szerint hagyományos rendszer szerinti, euróért vagy dollárért való további gázszállítások bevételét is blokkolás fenyegeti. Rámutatott, hogy a helyzet ilyen alakulását uniós kormányfők is kilátásba helyezték.

Úgy tűnik, hogy mostantól rubelben kell fizetnünk a gáz árát

Oroszország azt tervezi, hogy a "barátságtalan" országoktól a jövőben nem fogadnak el többé dollárban vagy euróban történő kifizetéseket. - mondta Vlagyimir Putyin elnök szerdán, reagálva arra, hogy külföldi országok befagyasztották Oroszország vagyonát az ukrajnai események miatt, amelyek szerinte megsemmisítették Moszkva bizalmát. A Reuters beszámolója szerint Putyin közölte, hogy

Oroszország nemzetközi arany- és devizatartaléka március 25-én 604,4 milliárd dollár volt, öt hét alatt 38,8 milliárd dollárral csökkent a február 18-i 643,2 milliárd dollárról. A jegybank azóta most először közölt adatot a tartalékszint alakulásáról. A tartalékok csökkentésében a fő tényezők a devizaintervenciók, a deviza-refinanszírozás, valamint az eszközök deviza átértékelése voltak – jegyezte meg a jegybank.

A március 18-tól március 25-ig tartó héten a nemzetközi tartalékok 1,8 milliárd dollárral csökkentek, 604,4 milliárd dollárra.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt számos nyugati ország február végén szankciókat vezetett be az orosz jegybankkal és az orosz pénzügyminisztériummal kötött tranzakciókra, amelyeknek a célja az volt, hogy legalább részben korlátozza Oroszországot abban, hogy hozzáférhessen arany- és devizatartalékaihoz. A jegybank állítása szerint Oroszország nemzetközi tartalékaiban szereplő összes arany az ország területén található trezorokban van.

(MTI)