Brüsszeli tudósítók szerint az Orbán-kormány megvétózta a Gazprommal szembeni uniós fellépést

Brüsszeli tudósítók szerint az Orbán-kormány megvétózta a Gazprommal szembeni uniós fellépést

Egyelőre nincs hivatalosan megerősítve, de tegnap informális megbeszélést tartottak Brüsszelben uniós vezetők, ahol a fő téma az volt, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette: a jövőben csak rubelben hajlandó elfogadni az orosz gáz ellenértékét a „barátságtalan országoktól”, köztük hazánktól is. 

Az azonnali.hu beszámolója szerint azután került sor a válságtanácskozásra, hogy a Gazprom megfenyegette az Európai Unió tagállamait, hogy leállítja a teljes európai gázszállítást, ha nem állnak át rubelalapú kereskedelemre.

Ez azért fontos, mert így Oroszország akkor is bevételhez jut, ha kizárják az Oroszországot a nemzetközi (bankközi) kereskedelemből.  

A megbeszélésekről hivatalos közlés nem jelent meg, de az Azonnali talált két érdekes tweetet. 

Az egyikben Nick Gutteridge, a Sun brit lap brüsszeli tudósítója késő este azt írta, a közös fellépés a magyar vétón halt el. A magyar kormány álláspontja ugyanis az volt a kérdésben, hogy ez „magáncégek vitája, amibe az EU-nak nem kellene beleszólnia”. A másikban pedig Joe Barnes a Telegraph brüsszeli tudósítója azt közölte az egyeztetésről egy uniós diplomatára hivatkozva, hogy „klasszikus Orbán: Putyin kezére játszik”.