Erdogan telefonon tárgyalt svéd és finn vezetőkkel a NATO-csatlakozásukról

erdogan
Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Telefonon tárgyalt Svédország és Finnország vezetőivel szombaton a két ország NATO-csatlakozását ellenző Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megvitatta velük a "terrorszervezetekkel" kapcsolatos aggodalmait.

Erdogan szerdán a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Miért vétózná meg a NATO-bővítést Erdogan?

Éppen akkor, amikor úgy tűnt, hogy küszöbön áll Finnország és Svédország NATO-csatlakozása, Törökország azzal lepte meg szövetségeseit, hogy vétóval fenyegette meg a NATO-t. A CNN elemzésében emlékeztetett, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök kijelentette a múlt héten, hogy nem értékeli "pozitívan" az északi országok csatlakozni kívánó szándékát a szövetséghez, s azzal vádolta őket, hogy ezek az országok "a terrorszervezetek melegágyai".

Erdogan szombaton közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel: Ankara "azt várja, hogy Svédország hozzon konkrét és komoly intézkedéseket annak bizonyítására, hogy osztja Törökországnak a PKK terrorszervezettel, valamit annak szíriai és iraki szövetségeseivel kapcsolatos aggodalmait" - tájékoztatott közleményében a török elnöki hivatal. Az elnök hozzátette, hogy a szíriai török invázió után Törökország ellen 2019-ben elrendelt fegyverexport-embargót is fel kell oldani. Andersson kijelentette: nagyra értékelte a telefonhívást, és Svédország a kétoldalú kapcsolatok erősödését reméli Törökországgal.

Hangsúlyoztam, hogy Svédország üdvözli azt a lehetőséget, hogy együttműködhet a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és kiemeltem, hogy Svédország egyértelműen támogatja a terrorizmus elleni harcot

- olvasható a svéd kormányfő közleményében.

Sauli Niinistö finn államfővel folytatott telefonbeszélgetésében Erdogan hangsúlyozta, hogy ha egy NATO-szövetségest egy terrorszervezet részéről fenyegető veszéllyel szemben nem lépnek fel, az ellentétes a szövetség szellemével. Niinistö közölte: "nyílt és közvetlen" tárgyalást folytatott Erdogannal és egyetértett a szoros párbeszéd folytatásában.

(MTI)