Megérte a magyar állam 10 millió eurós hitele: Orbán új barátja, Le Pen frakciót alakíthat

Orbán Viktor, Marine Le Pen,
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke fogadja Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét Párizsban 2022. május 27-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Marine Le Pen elnöki kampányára egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós hitelt, amiről aztán kiderült, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető MKB volt a segítő magyarországi intézmény. Érdekes az is, hogy a Financial Times májusban pedig arról írt, hogy Orbán Viktor közvetlen utasítására volt szükség ahhoz, hogy a széljobbos elnökjelölt megkapja a 10 millió eurót az MKB-tól

Ennek tükrében is érdekes lehet, hogy Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója az élen végzett a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.

A francia belügyminisztérium hétfőre virradóra közzétett hivatalos végeredményéből az MTI beszámolója szerint továbbá kiderül az is, hogy a kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett.

Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

"Holnaptól a cselekvő többség létrehozásán dolgozunk, nincs más alternatíva"

- mondta vasárnap este Elisabeth Borne miniszterelnök, aki elismerte, hogy "ez a példátlan helyzet kockázatot jelent hazánk számára".  

A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali szövetség (NUPES) 131 helyet szerzett meg, s ezzel a legfőbb ellenzéki erő lesz a nemzetgyűlésben.

A Marine Le Pen vezette szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat.

A negyedik helyen végzett konzervatív Köztársaságiaknak - akik eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót alkották - 61 fős csoportja lesz a parlament alsóházában.

Az új nemzetgyűlés június 28-án tartja alakuló ülését, s kormányátalakítás is várható, miután az államfő kérésére a miniszterek és Elisabeth Borne kormányfő is elindult képviselőjelöltként, de annak a kormánytagnak, aki nem tudott győzni a választókerületében, le kell mondania kormányzati tisztségéről.

Brigitte Bourguignon egészségügyi miniszter, Amélie de Montchalin, az ökológiai átmenetért felelős tárcavezető és Justine Bénin, a tengeri kérdésekért felelős államtitkár nem szerzett mandátumot, s kikapott választókörzetében Richard Ferrand, a nemzetgyűlés kormánypárti elnöke és Christophe Castaner, a kormánypárt nemzetgyűlési csoportjának vezetője is.