Hat megyében rendelnek el tűzgyújtási tilalmat péntektől

tűz, erdőtűz
Illusztráció
Pexels

Péntektől Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezzel hatra nő az érintett megyék száma - számol be az MTI.

A Nébih csütörtöki közleménye szerint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt 

megnőtt a kockázata a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának. 

A két megyében továbbra sem várható csapadék - tették hozzá.

Emiatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével 

a Nébih péntektől kihirdeti a fokozott tűzveszélyt, és tűzgyújtási tilalmat rendel el.

A hatóság fenntartja a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Emlékeztetnek, a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint a 200 méteres körzetükben, ideértve a tűzgyújtási tilalomról tájékoztató, interaktív térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Emellett a Nébih közölte azt is, hogy az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az Erdőtűz-megelőzési Projekt vagy a Katasztrófavédelem honlapján elhelyezett térképek nyújtanak további tájékoztatást.