Megnövekedett katonai járműforgalom várható az ország számos pontján

katonai konvoj
Egy harckocsi a Brave Warrior 2015 elnevezésű, többnemzeti hadgyakorlaton részt vevő amerikai katonai konvojban Hegyeshalom közelében az M15-ös autóúton 2015. szeptember 16-án.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Gyakorlat miatt megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani szombat és hétfő között az ország több részén - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közlemény alapján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 25. Klapka György Lövészdandár a Brave Warrior 2022 elnevezésű gyakorlaton történő részvétel miatt átcsoportosításokat hajt végre.

Ezért szombattól hétfőig katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani, amelyek óránkénti 40 kilométeres sebességgel közlekednek

a Hajdúhadház - 4-es főút - M35 elkerülő út - M35 autópálya - M3 autópálya - M31 autópálya- M0 autóút - M7 autópálya - 8-as főút - Veszprém északi körút - Újmajor, valamint a Tata - 8119-es út - Gánt elágazás, 8123-as út - Zámoly - Székesfehérvár - 8-as főút - Veszprém északi körút, 830-as út - Újmajor útvonalakon.

A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai járműveket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, a járművek haladását a konvoj elején és végén kísérőjárművek biztosítják.

Arra kérik az autósokat, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.

Végül hangsúlyozták, hogy a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.