Fizetésemelést ígért a sztrájkoló kukásoknak a vezérigazgató

Mártha Imre
Mártha Imre, az egyesített budapesti közműholding vezérigazgatója.
MTI/Nagy Lajos

Az elavult és rossz gépparkra hivatkozva nem vették fel a munkát a Mélyfúró utcai hulladéktelep dolgozói. A valódi ok azonban - csakúgy mint a pedagógusoknál - alacsony munkabér. A kukások már kedd reggel megtagadták a munkát az Ecseri úti telephelyen és Blikk úgy tudja, hogy szerda reggel négy telephelyről nem indultak el a kukásautók. 

Mártha Imre, az egyesített budapesti közműholding vezérigazgatója (BKM) korán kezdte a napot, mert először egy működő kukásautóval gyűjtötte a szemetet, majd a Mélyfúró utcai hulladéktelephez hajtott ahol már várták a kukások akik ma reggel nem vették fel a munkát. A munkások szerint hivatalosan nem sztrájkolnak, mert a géppark nem megfelelő állapotára hivatkozva nem szállnak be a munkások a járműveikbe. Ennek az az oka, hogy sztrájkot nem lehet csak úgy meghirdetni. Erről is szólt a vita a vezetés és a kukások között, hogy bejelentett munkabeszüntetés helyett úgynevezett vadsztrájkba léptek-e a szemétszállítók.

A helyszínre érkező Mártha Imre úgy vélte, ahhoz képest, amit a kukások kérnek, szerény, de az eddiginél jobb ajánlatot adna a budapesti közműcégen belül működő FKF Zrt,

de arra is szükségük van, hogy az állami kukaholding odaadja azt a pénzt a fővárosnak, amibe az ottani szemétszállítás kerülne.  A budapesti szemétszállítást ugyanis az állami kukaholding finanszírozza, a probléma oka pont az, hogy a fővárosi cég három éve nem kap annyi pénzt a kukaholdingtól, amennyit addig kapott, és amennyi szerintük járna.

- tette hozzá a közműholding vezérigazgatója aki szerint a kukaholding képviselőjét is meghívták a tárgyalásokra, de csak remélni tudja, hogy részt is vesz majd.

Vadsztrájkba kezdtek a kukások, béremelést sürgetnek, szerdán is folytatják a munkabeszüntetést

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - tájékoztatta az FKF sajtószervezete az MTI-t. A köznyelvben csak "vadsztrájknak" nevezett munkabeszüntetés a közlemény szerint a társaság néhány száz munkavállalóját érinti, akik az Ecseri úti telephelyen nem vették fel a munkát.

A menedzsment ma újabb fizetési ajánlatot tesz, addig is azt kérte, hogy álljanak munkába a kukásautók, és utána tárgyaljanak.

Mártha István már korábban jelezte, a szemétszedés önkormányzati feladat, azonban az állami cég adja rá a pénzt, így ha tovább romlik a helyzet a munkavállalókkal, akkor a katasztrófavédelem gyűjti majd be a szemetet. 

A szintén a helyszínen tartózkodó Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke szerint nem becsülik meg kellőképpen az ágazatban dolgozókat, a korábbi, 2022-re vonatkozó bérmegállapodásokban rögzített 15 százalékos bérfejlesztés a kereseteken nem látszódik.

Beleznay Zsuzsanna: "A Fidesz bosszúhadjáratot indított Budapest ellen"

Címlap Beleznay Zsuzsanna: "A Fidesz bosszúhadjáratot indított Budapest ellen" "A Fidesz bosszúhadjáratot indított Budapest ellen" - fogalmazott Dr. Beleznay Zsuzsanna keddi Facebook-posztjában. Terézváros jobbikos alpolgármestere felvetette, hogy leállhat-e a hulladékszállítás Budapesten a kukások mostani sztrájkbejelentése nyomán. "Elképesztő volt látni az FKF dolgozók sztrájkját, akik az alacsony bérek miatt "vadsztrájkba" kezdtek a mai napon.