Míg Magyarországon csúcsokat döntöget, a cseheknél jelentősen csökkent az infláció

Míg Magyarországon csúcsokat döntöget, a cseheknél jelentősen csökkent az infláció

Októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció Csehországban a szeptemberi 18 százalékról.

Októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció Csehországban a szeptemberi 18 százalékról

- közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Az MTI azt írja:

A drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak, akik néhány tized százalékpontnyi fékezésre számítottak. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az árszínvonal alakulását októberben leginkább a kormányzati intézkedések, azaz a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták - mutatott rá a statisztikai hivatal. A kormány takarékossági intézkedéseinek köszönhetően 2020 decembere óta most első ízben csökkent havi összehasonlításban az áram ára - jegyezte meg Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

A villanyáram ára októberben évi 38,2 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 53,9 százalékkal csökkent Csehországban. A földgáz ára októberben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Éves összevetésben a húsfélék 26,6 százalékkal, a cukor 54,3 százalékkal, a vaj 27 százalékkal, a csirkehús 2,7 százalékkal, míg a zöldség 9,4 százalékkal drágultak októberben.

A ruházati cikkek 3,6 százalékkal, a lábbelik pedig 4,5 százalékkal kerültek többe októberben.

Mint megírtuk, a magyar adatok már korántsem ennyire szívderítőek: a KSH által szerdán közzétett friss adatok szerint már 21,1 százalékos az inflációt mértek Magyarországon. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára 64,4 százalékkal emelkedett.