Valójában a Honvédelmi Minisztérium győzött: benyelték Palkovicsot és a védelmi ipari holdingot

Valójában a Honvédelmi Minisztérium győzött: benyelték Palkovicsot és a védelmi ipari holdingot

Miközben a hírekben azzal vagyunk elfoglalva, hogyan lesz Lázár Jánosból Széchenyi István, és mit csinál majd a leendő energiaügyi miniszter, valamint a kormánytagok közül klímapolitikával foglalkozik-e valaki/bárki a jövőben, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Brüsszelben(!) mutatott rá, mi is áll a kormányzati átalakítás mögött. 

A tárcavezető arról beszélt az MTI-nek, hogy az erős védelmi ipar Magyarország biztonsági érdeke, hiszen a védelmi ipari beruházások stratégiai előnyt jelentenek Magyarország számára. Ez egyben a nemzetközi rendszerhez kapcsolódó nemzeti védelmi innovációs rendszer megteremtését foglalja magában. Ennek következményeként a kormány szerkezeti átalakítása újabb lehetőséget kínált ezen a téren is a tárca számára, ezért a jövőben az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. a Technológiai és Innovációs Minisztériumtól (TIM) a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül.

A NER negyedik ciklusában létrehozott N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. egy olyan cégegyüttes, amelybe katonai jellegű állami cégek, valamint többek között a a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálatot  és a RÁBA Járműipari Holdingot is beszuszakolták. 

A társaság vezetését pedig Palkovics László vezérigazgatóként fogja ellátni

- jelentette be a miniszter. S ez pedig nem azt feltételezi, hogy Palkovics László a semmibe ugrott a TIM éléről, de még azt sem jelenthető ki, hogy nem egy jól megírt forgatókönyv, kormányzati szándék szerint történt volna a lemondása/lemondatása. A magyar honvédelmi fejlesztések mögött sok-sok ezermilliárd forint dolgozik (sőt, korábban arról szóltak a hírek, hogy 12 ezer milliárd forint értékben vannak különböző honvédelmi beszerzési szerződések az asztalon, természetesen titkosítva).

Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyébként azt is ismertette, hogy a Honvédelmi Minisztérium munkájának átszervezése, a tárca feladatainak beazonosítása és kijelölése véget ért.

Ugyanakkor van még egy kérdőjel. Egy nem is kicsi, amit jól érzékelt a honvédelmi miniszter, igaz, végleges választ nem adott rá. 

Szerinte ugyanis a folyamat lezárását jelenti, hogy Novák Katalin köztársasági elnök 2022. november 15-i hatállyal felmentette tisztségéből Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát és az általa vezetett terület is átszervezik a jövőben. A Honvédelmi Minisztérium köszöntettel tartozik Maróth Gáspárnak, aki kormánybiztosként, majd államtitkárként elévülhetetlen érdemeket szerzett az elmúlt években a Honvédelmi és haderőfejlesztési program megteremtéséért - tette hozzá a miniszter.

Közölte: a feladatkörök átalakítása és a minisztérium munkájának racionalizálása során a Maróth Gáspár által felügyelt terület a tárcán belül Gion Gábor stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkárhoz kerül. 

Az viszont nem derült ki, mi lesz Maróth Gáspár sorsa - ugyanis ő azon a szinten dolgozott, ahol sok titkot, minősített adatot megismerhetett. 

Ha csak Maróth hivatalos önéletrajzát nézzük:

2022 - Védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár, Honvédelmi Minisztérium

2018 - 2022 Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos, Miniszterelnöki Kormányiroda

2017 - Nemzeti Fegyverzeti Igazgató, Honvédelmi Minisztérium

2016 - Igazgatóság elnöke, Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (HM EI Zrt.)

Ugyanakkor az sem mellékes, hogy a 2020-ban létrehozott Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat - eddig legalábbis - Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolta.

Fontos tudni, hogy a Miniszterelnöki Kormányiroda által is kitömött VBÜ kizárólagos hatáskörébe tartozik a honvédelmi, rendvédelmi, bűnüldözési, bűnmegelőzési, büntetőeljárási, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági, határőrizeti és határforgalmi, katasztrófavédelmi, adóhatósági és vámhatósági, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök, valamint szolgáltatások beszerzése. 

Szóval, lesznek még érdekességek. 

Egyébként Palkovics László még a megboldogult innovációs minisztérium élén  idén januárban is sokat tett a területért, többek között akkor hozta létre a  Védelmi Innovációs Kutató Intézetet, a Védelmi Ipari Alapot, 50 milliárdos tőkével. 

Azt meg ne feledjük, hogy Orbán Viktor 2022 februári évértékelőjében így fogalmazott: 

"Ha nem vagyunk elég erősek, akkor Magyarország nem lehet biztonságban. Clint Eastwoodtól tudjuk: ha fegyver van a közelben, jobb, ha a mi kezünkben van"