Fájhat a kormánynak az EB követelménylistája

Fájhat a kormánynak az EB követelménylistája

A Magyar Narancs szemlézte az Európai Bizottság követeléseit amit a helyreállítási alapért cserébe kér a brüsszeli testület. A lap szerint kemény feltételek mellett kaphatja meg Magyarország a neki kialkudott helyreállítási pénzeket, összesen 2299 milliárd forintról van szó. Ezt hajlandó kifizetni az unió hazánknak, ám csak akkor, ha Magyarország teljesíti a feltételeket. Például ha kivezeti a különadókat, béremelést hajt végre az oktatásban és az egészségügyben.

Összesen nyolc részletben utalná át a helyreállítási és rezilienciaépítési alap hazánknak megállapított részét az unió 2026-ig, és minden részlethez tartozik egy feladatlista is, célok és mérföldkövek. Az első két részlet 814-814 millió euró, a harmadik 639, a negyedik 465, az ötödik 639, a hatodik ismét 465, majd a hetedik 639, a nyolcadik pedig 1367 millió euró, összesen 5,2 milliárd euró, vagyis 2299 milliárd forint. Az első részlethez tartozó vállalásokat 2023 első negyedévében kell elvégezni – olyan is van, aminek az idei év vége a határideje.

A kifizetés csak akkor indul meg, ha bizonyos vállalások már teljesültek, vagyis az ígéret önmagában nem lesz elég. Az Integritás Hatóság például idei vállalás volt, de van még ilyen szép számmal – és nem mind áll ilyen szépen. Az utolsó részletért csak 2026 végére kell teljesíteni az ott összefoglaltakat – itt több adózási téma is szerepel, például agresszív adótervezés elleni intézkedések, de kapott helyet néhány egészségügyi fejlesztés vagy közbeszerzéssel kapcsolatos adminisztratív teendő is.

Ha végigvesszük a vállalásokat, kiderül, hogy cseppet sem lesz könnyű végrehajtani azokat, a kormánynak számos területen kell rendkívül komoly engedményeket tennie. És nemcsak kamuhatóságok felállításáról van szó. Olyan területeken is változtatásokat követelt meg az Európai Bizottság, amely témák eddig fel sem merültek – pontosabban a hazai közbeszédben nem, mert a tárgyalások során nyilván igen, csak a kormánydelegáció nem szívesen reklámozta mindezt.

A kifizetések adott időszakban végrehajtandó vállaláshoz kötöttek, egyenként eltérő területen és témában.

Néhány főbb vállalás:
- Oktatás – béremelés, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó intézményben kiemelt bérezés
- Nyugdíj – elszálló kiadás csökkentése
- Egészségügy – praxisközösségek
- Zöld – napkollektor-visszatáplálás lehetővé tétele, szélenergia támogatása
- Adó – különadók kivezetése
- Közigazgatás – átláthatóság mindenek felett