10 millió forintra büntette Müller Cecília hivatalát a Közbeszerzési Hatóság

10 millió forintra büntette Müller Cecília hivatalát a Közbeszerzési Hatóság

Törvényességi ellenőrzés során állapították meg, hogy Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nem tudta meggyőzően bizonyítani az őszi Moderna-vakcinabeszerzés szükségességét.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke hivatalból indította az eljárást, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig február 20-án tette közzé az elmarasztalást – számolt be a Népszava.

A törvényességi vizsgálat megállapította, hogy a Müller Cecília által vezetett szerv nem tudta megfelelően bizonyítani a vakcinabeszerzés feltétlen szükségességét, illetve azt sem, hogy a járványhelyzet indokolta volna a sürgősségi beszerzést,

A 300 milliárdért beszerzett, most pedig darabonként 13 ezer forintért vesztegetett lélegeztetőgépek ügyében nem indult közbeszerzési ellenőrzés.

A szabálytalannak ítélt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna oltóanyagot szerzett be, melynek becsült piaci értéke nagyjából 1,5 milliárd forint.

Mivel a Pfizer-BioNTech szerződésszegés miatt beperelte a magyar államot, a kormány az őszi járványszezon előtt csak a Modernától kért ajánlatot, és a 100 ezer oltás beszerzéséről csak november végén tudtak megegyezni a meghívott beszállítóval.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár december végén elmondta a Népszavának, hogy a fokozottan védendő lakosság kaphat az új vakcinából, azok, akik jogosultak az ingyenes influenza oltásra.

A Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot

– válaszolta akkor a lapnak a fideszes államtitkár arra a kérdésre, hogy miért nem a korábban sokkal elterjedtebb Pfizerre esett a választás az mRNS-vakcinák közül.

A valódi ok azonban az, hogy tavaly januárban a Pfizer-BioNTech pert kezdeményezett Magyarország ellen, mivel az Orbán-kormány 2022 novemberében az ukrajnai háborúra hivatkozva megtagadta a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt 3 millió vakcina átvételét és kifizetését.

(Címlapkép: Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. február 4-én. MTI/Balogh Zoltán)