10 éves az őszödi beszéd: bántó az elszámoltatás hiánya

Semmit sem lehet tudni az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről.

Mint mondta, a "magyar demokrácia történetében egyedülálló beszéd" nyilvánosságra hozatala után semmit sem lehet tudni arról, hogy kik és miért szivárogtatták ki. "Az elszámoltatás teljes hiánya még tíz év után is bántó" - jegyezte meg.

Kiemelte, a Jobbik jogi és szimbolikus téren is készül a 2006-os őszi események tizedik és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Konkrétumokat nem említve elmondta, több olyan előterjesztésük lesz az Országgyűlés és más szervek részére is, amellyel az elszámoltatást próbálják elérni.

Azok az események, amelyek a beszéd nyilvánosságra kerülését követték, a Jobbik szerint 1956 után - de azzal össze nem hasonlítva - a legjelentősebb spontán megmozdulások voltak. 'Egyfajta forradalmi hangulat uralkodott akkor az utcán" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus úgy látja, a 2006-ban történt utcai eseményeknek sem jogi, sem politikai következménye nem volt és véleménye szerint terrorcselekmény történt. "Terrorista cselekményekként értelmezhetjük azt, ahogy az emberek irányába felléptek" - fogalmazott, hozzátéve: még azt sem lehet tudni, hogy rendőrök voltak-e, hiszen nem volt rajtuk azonosító. A felelősöket hiába keressük, elszámoltatás nem történt - jelentette ki a Staudt Gábor.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a Fidesz akkori szerepéről azt mondta, a pártnak az volt az érdeke - és azért tudott 2010-ben kétharmaddal nyerni -, hogy a szocialista kormányok kitöltsék mandátumukat. "A Fidesz semmilyen politikai és jogi következményt nem tudott elérni" - tette hozzá. 

Staudt Gábor azt mondta, az elszámoltatás hiányát jelzi, hogy az akkori miniszterelnök, ma a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc önmagát meghatározó politikai tényezőnek tartja.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány "végighazudta" az előző másfél-két évet, négy évig nem csinált semmit és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

Staudt Gábor más témában kérdésre válaszolva elmondta, a Jobbik készül egy esetleges előrehozott választásra, év végére készen fog állni egy ilyen megmérettetésre - emelte ki a politikus, aki úgy vélte, hogy a baloldalnak semmi esélye választást nyerni.