2000 forintba kerülhet idén a lángos. Kormánylap: a Balaton-gyűlölők állítják, hogy megfizethetetlen

2000 forintba kerülhet idén a lángos. Kormánylap: a Balaton-gyűlölők állítják, hogy megfizethetetlen

Annyira drága a lángos, hogy devizahitelt kell felvennünk rá, hogy vehessünk egyet a Balatonnál – viccelődik Pesti Srácok más lapok cikkein, amelyek az elszabadult infláció káros hatásait érzékeltetik.

„A Balaton-gyűlölők szezon előtti csodafegyvere: a magyarok számára megfizethetetlen lángos!”

- írja a kormánypárti oldal, amely ellenséges média kampány minősíti a lángos árának alakulására vonatkozó adatok ismertetését, s hogy ezzel minden egyes nyaralószezon előtt packáznak a balliberális lapok.

„Lássuk, idén mennyire halunk éhen, miután utolsó fillérünket is elvitte a lángosinfláció”

– olvasható, azonban adatokra itt hiába várni, csak a kényelmetlen viccelődés marad.

„A lángos, ami évről évre drágább, és így újra el lehet sütni, hogy milyen rosszul élünk, hiszen ezzel legalább lehet hergelni az olvasókat, és egy kicsit újra lehúzni a Balaton renoméját, mondván ne nyaralj itthon hülye magyar, mert tönkremész, hitelt kell felvenni a lángosra is.”

Az, hogy nőnek az árak – magyarázza -, természetes, azonban „nem csak egy lángosozó van az országban, meg lehet nézni a többit is, valószínűleg a legolcsóbb árával nem lehetne annyi olvasót összeszedni.” A Pesti Srácok úgy véli, hogy a Balatongyűlölők szokásos hecckampánya zajlik csak. „A nyár még el sem kezdődött, de azért készüljünk fel rá, hogy a következő pár hónapban megtudhatjuk, hogy el kell adnunk a fél vesénket két gombóc fagyiért, hogy a nyaralók a magyar ember számára megfizethetetlenek, és ezért már külföldről sem jönnek hozzánk, ugyanakkor készüljünk fel, mert már sehol sincs szabad szállás a nyárra, és igazán tehetne valamit a kormány a szállodákért (amik egytől-egyig Mészáros Lőrinc kezében vannak). Éljen soká a baloldali igazmondás!” – zárul a kötözködés.

A lesajnált g7 gazdasági hírportál azonban összevetette különböző lángoskészítők árát a Balaton parton. Mint írja, a badacsonyi hajóállomás környékén működő Badacsony Bisztró étlapja online is elérhető, amely alapján tavaly nyár óta lángosai jellemzően 25-45 százalék körül drágultak: a sima 650 forint helyett 950 lett (+46 százalék), a sajtos 990 forint helyett 1350 (+36 százalék), a sajtos-tejfölös 1250 forint helyett 1550 (+24 százalék). A lángosos bízik abban, hogy idén nem fog már árat emelni, de elképzelhetőnek tartja, hogy további 10 százalékkal drágulnak a nyári szezonig.

„Idén a talpon maradás, a lét a kérdés”

– mondta a tulajdonos, aki 40 éve dolgozik vállalkozóként.

Egy több mint 20 éve működő keszthelyi büfé tulajdonosa még nem tudott biztosat mondani a lapnak. Az üzletét retró lángosozóként mindenesetre úgy tervezik, hogy a sima lángos tavalyi 700 forintos árát 900-ra emelik, a legnépszerűbb sajtos-tejfölösét pedig 1500-ról nagyjából 1900-ra.

“Túléltünk két pandémiás meg egy háborús nyarat, de ez lesz a legnehezebb. Mostanra fognak az emberek úgy leereszteni anyagilag, hogy örülünk, ha lejönnek egyáltalán hozzánk”

– így a tulajdonos.

Egy alsóörsi büfében egyelőre ugyanúgy 1000 forint a sima lángos, mint a tavaly, bár a sajtos-tejfölös 200 forinttal 1700-ra drágult. Egy másik megkérdezett lángosos tavaly 1880 forintért árulta a sajtos-tejfölöst, amelynek az ára pedig akár a 2000 forintot is elérheti, ami egy négyfős család esetében tetemes kiadás. 20-30 százalékos emelést tart elképzelhetőnek egy balatonlellei árus. A lángoskészítők által elmondottakból általánosan az derül ki, hogy az alapanyagok áremelkedése mellett az árak leginkább a balatoni vendéglátásban évek óta nehézséget okozó munkaerőhiánytól, az energiaárak és a bérleti díjak változásától függenek.

A Telex a fagylalt egekbe emelkedő árát ismertette. Mint írja, az 500 forintos lélektani határ közelébe kerül az idei szezonban egy gombóc fagyi átlagára. Az összeállításban megszólaló cukrászok szerint csapdahelyzetbe kerültek, mert ennél drágábban már nem adhatják a forgalom drasztikus visszaesése nélkül, viszont 500 forintos ár mellett már nemigen marad hasznuk a fagyin.

Róna Péter közgazdász a hazai gazdaság legsúlyosabb kérdésének az infláció megfékezését tartja, ami eddig nem sikerült. Szerinte az év végére nem lesz egyszámjegyű infláció Magyarországon, mert ehhez, mint mondta, már most olyan drasztikus intézkedések bevezetésére lenne szükség, aminek nem látni a jeleit. Mind a kormány, mind a jegybank GDP-fétisben szenved, amiből, úgy tűnik, Matolcsy most kigyógyult, és a helyes útra lépett – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem az a baj, ha egy adott évben nincs gazdasági növekedés, hanem az, ha tartósan magas az infláció.

Címlapkép: Lángost oszt egy férfi a Fidesz-KDNP kampányzáró rendezvényén Salgótarjánban 2016. február 27-én. - MTI Fotó: Komka Péter