Kétmillió dolláros vesztegetéssel szerezte meg Rio a 2016-os olimpia rendezési jogát

Színt vallott a volt kormányzó.

Csütörtökön színt vallott Rio de Janeiro brazil szövetségi tagállam volt kormányzója. Elmondása szerint kétmillió dollárral vesztegette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik tagját, hogy cserébe a brazíliai nagyváros szavazatokat kapjon a 2016-os nyári olimpiai játékok megrendezéséhez.

Sergio Cabral a bíróságon azt mondta, hogy közvetítőkön keresztül 1,5 millió dollárt fizetett Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének és NOB-tagnak, hogy Rio hét szavazatot kapjon a NOB 2009-es koppenhágai helyszínválasztó kongresszusán. Később még 500 ezer dollárt fizetett Diack fiának további három szavazat megszerzéséért.

Cabral azt mondta, Carlos Arthur Nuzman, a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) volt elnöke javasolta neki, hogy vesztegesse meg Diackot, és a tárgyalásokat is ő bonyolította le vele. Cabral a kétmillió dollárt abból az összegből fedezte, amellyel Arthur Soares vállalkozó tartozott neki. 

Cabral bírósági meghallgatását védőügyvédei kezdeményezték, a volt riói kormányzó ugyanis vádalkut akar kötni. Az egykori politikusnak egyébként sem túl rózsás a helyzete, korábban ugyanis azért került a hatóságok elé, mert részese volt annak a korrupciós hálózatnak, amiben számos óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak üzleti előnyért cserébe. Cabralt kétszáz év börtönre ítélték halmozottan korrupció miatt.

Nuzman, illetve további öt személy ellen 2017. október 17-én emeltek vádat vesztegetés, pénzmosás és pénzügyi szabályok megsértése miatt. Nuzmant azzal a gyanúval tartóztatta le a brazil rendőrség, hogy az ő segítségével kétmillió dollárnyi kenőpénzt utaltak át elsősorban afrikai NOB-tagoknak a 2016-os ötkarikás helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt. A letartóztatás után NOB a szervezetben betöltött minden tisztségéből felfüggesztette.