Gondban lehet a fideszes Hörcsik, legyőzheti a jobbikos Mikola

A pártszimpátia nélküliek szavazatával verhető a kormánypárt.

A Sátoraljaújhely központú Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. választókerületében a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 20 százalék, ami elmarad az országos átlagtól. A legerősebb ellenzéki párt a Jobbik, akit a választásra jogosultak 13 százaléka támogat – derül ki az Iránytű Intézet 500 fő megkérdezésével március 10. és 13. között készített közvélemény-kutatásából. A választókerületben az MSZP és Párbeszéd alkotta pártszövetséget 7, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióit 4, az LMP-t pedig 3 százalék támogatja. A megkérdezettek 17 százaléka nem árulta el pártszimpátiáját, és rendkívül magas, 30 százalék azok aránya, akik elmennének szavazni, de még nem tudják, melyik pártra adják voksukat.

Egy szűkebb körben, a pártválasztók körében még egyértelműbb a Fidesz fő ellenfelének helyzete: a Fidesz 41 százaléka mellett a Jobbik 27 százalékos támogatottságot élvez. Messze lemaradva következik az MSZP–Párbeszéd (14 százalék), majd a DK (8 százalék) és az LMP (7 százalék).

A jelöltek népszerűsége hasonló számokat mutat: a kormánypárti Hörcsik Richárd a választani tudó szavazók körében 40 százalékon áll, a jobbikos Mikola Gergely 27 százalékkal követi. A baloldal (MSZP–Párbeszéd, DK) által jelölt Zaveczki Tibor csupán 17 százalékot érne el, míg az LMP-s Köteles László a voksok 12 százalékára számíthatna.

A 2014-es választáson Hörcsik Richárd a szavazatok csaknem 46 százalékát söpörte be, tehát a kormánypárti gyengülés egyértelmű, a Jobbik akkor Pasztorniczky Istvánt indította, aki 26 százalékot ért el. A baloldali összefogás 2014-es jelöltje, Vécsi István a voksok 22 százalékát szerezte meg, vagyis a baloldal a Fideszhez hasonló gyengülést produkált 4 év alatt. Az LMP viszont a 2014-es 2 százalékos eredményéhez képest jelentős javulást mutat, ám ez is kevésnek tűnik ahhoz, hogy a fideszes jelölt kihívója legyen.