51 éve nem volt ilyen magas az árvízszint a Dráván

51 éve nem volt ilyen magas az árvízszint a Dráván

A Dráván Őrtilosnál 493 centiméterrel dőlt meg az 1972-es árvízszint rekord hétfőn délben.

Ötvenegy éves árvízszint-rekord dőlt meg hétfőn a Dráván Őrtilosnál a Mura és a Dráva összefolyásánál – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-t.

A Dráván Őrtilosnál 493 centiméterrel dőlt meg az 1972-es árvízszint rekord hétfőn délben, amikor a korábbi legmagasabb vízállás (476 centiméter) felett 17 centiméterrel tetőzött a folyó

– tartalmazza a közlemény.

A Dráva mellett a vízügyes szakembereknek hét olyan településnél is segíteniük kell, amelyeket nem véd állami védvonal, valamint meg kell védeniük azt a 31 települést is a Dráva bal partján, amelyek a terhelt árvízvédelmi töltésen túl találhatók – tették hozzá.

Mint írták:

Drávaszabolcsnál folytatódnak a felkészülési munkák, a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek. Ott csütörtökön várható a tetőzés, az 1972-es 596 centiméteres rekord értéket megközelítő vagy akár el is érő vízállás mellett.

A tájékoztatás szerint a Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén továbbra is folytatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek az ország egész területéről érkeznek a folyók mellé az azonnali átcsoportosításoknak köszönhetően. Jól vizsgáznak az elmúlt évek vízügyes fejlesztései is.

A vízügyes szakembereknek – folytatták – a tetőzések után még fokozottabban kell figyelniük az árvízi jelenségekre, hiszen a mostani apadások szokatlanul lassúak. A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél apad, a folyó most a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem veszélyeztet. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. Győrnél a rakpart szintjét is megközelítheti a vízállás – ismertették.

A Mura Letenyénél hétfőn 15 órakor tetőzött, 552 centiméteres észlelt vízállás mellett, ami este 23 óráig maradt fenn. Ez mindössze 2 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legmagasabb vízállásnál. A tetőzést követően kedd délig közel 30 centimétert apadt a folyó – fűzték hozzá.

Arról is beszámoltak, hogy a Sajó kedden Sajószentpéternél tetőzik, Sajópüspökinél pedig a hétfőn hajnali tetőzés óta már több mint egy métert csökkent a vízszint. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok.

A folyók mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, az OVF vízügyi műszaki irányítót biztosít a védekezési feladatok meghatározása és az erőforrások biztosítása érdekében – olvasható a főigazgatóság közleményében.

(Címlapkép: Az áradó Dráva részben ellepi a Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztató tábláját Őrtilosnál 2023. augusztus 8-án. MTI/Katona Tibor)