Hiába a védett idősáv, az idősek délután is vásárolgatnak a zsúfoltabb boltokban

Hiába a védett idősáv, az idősek délután is vásárolgatnak a zsúfoltabb boltokban

Tavaszi mintára több üzletben az előírtnál szigorúbban alkalmazzák a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a héten bevezetett vásárlási idősávokat. Akad vegyesbolt, amely az idősek délelőtti két óráján kívül már nem vagy nem szívesen fogad veszélyeztetett korú vevőket, ám ez jogellenes - írja a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a kormány a második hullám idején módosított a tavaszi szabályokon, amikor a 65 éven felüliek kizárólag a számukra kijelölt idősávban vásárolhattak: jelen szabályozás szerint hétköznap 9-11 és hétvégén 8-10 óra között kizárólag 65 éven felüliek vásárolhatnak, minden más időpontban - vagyis a kijárási tilalom miatt este hétig - bárki.

A lap cikke szerint a fiatalok alkalmazkodtak is ehhez, ugyanakkor

a 65 éven felüliek az első adventi hétvége tapasztalatai szerint az idősávon kívül is nagyon aktívak, a rendelet a vártnál kisebb arányban fogta vissza látogatásaikat a zsúfoltabb boltokban.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint ebben a boltok nem is korlátozhatják őket, egyúttal azonban azt kérte, hogy a 65 éven felüliek a külön idősávon kívül lehetőleg csak elkerülhetetlen esetekben keressék fel az üzleteket, mivel azok a karácsonyi forgalom miatt eleve tömve vannak, vagyis veszélynek teszik ki magukat, ha nem a kijelölt idősávban vásárolnak.

(MTI nyomán)