7,4 százalékra szelídült a német infláció, miközben hazánkban még mindig 25 százalék feletti

7,4 százalékra szelídült a német infláció, miközben hazánkban még mindig 25 százalék feletti

Messze van még az egy számjegyű inflációs cél, legalábbis Magyarországon.

Németországban jelentősen lassult az infláció márciusban éves szinten - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön végleges adatként.

Az éves fogyasztóiár-index márciusban héthavi mélypontra, 7,4 százalékra süllyedt a februári 8,7 százalékról.

A Destatis közlése szerint az infláció márciusi mérséklődésének oka elsősorban a bázishatás. Az energiaárak egy évvel ezelőtt az orosz-ukrán háború miatt az egekbe szöktek. A bázisban így első alkalommal jelenik meg az akkoriban megemelkedett energiaárak hatása.

Az energiatermékek ára márciusban 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Februárban 19,1 százalékkal, januárban pedig még 23,1 százalékkal nőtt az energiaipari termékek ára éves szinten.

Márciusban az élelmiszerárak 22,3 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, miután februárban 21,8 százalékkal emelkedtek.

Németországban havi összevetésben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban, miután februárban is ilyen ütemű emelkedést mértek.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex (HICP) 7,8 százalék, 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb volt márciusban a februári 9,3 százalék után. Havi bázison a harmonizált árindex 1,1 százalék lett a februári 1,0 százalék után - emlékeztet az MTI.

Ismeretes, a KSH legfrissebb, szerdán közölt adatai szerint Magyarországon 25,2 százalékkal emelkedtek az árak márciusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül az élelmiszerek drágulása még nagyobb méreteket öltött: 42,6 százalékkal nőtt az áruk tavaly márciushoz viszonyítva.

(Címlapkép: Unsplash)