A Belügyminisztérium szerint a „dollárbaloldal” miatt tüntetnek a pedagógusok

A Belügyminisztérium szerint a „dollárbaloldal” miatt tüntetnek a pedagógusok

A BM reagált az országos pedagógus demonstrációkra és közleményükben megvédték a készülő státusztörvényt.

Sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét

- áll az oktatást is felügyelő Belügyminisztérium közleményében, amely az újabb a tanár és diáktüntetésekre reagál.

Az Alfahír is beszámolt a BM épülete előtt zajló ülősztrájkról. Ugyanakkor az országos demonstrációkat nemcsak a PDSZ, hanem szervezi, hanem a nagyobb taglétszámú Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és az ADOM Diákmozgalom, illetve más a tanárokkal és diákokkal szolidáris emberek.

A BM szerint a köznevelést és a pedagógusok új életpályáját támogató törvénytervezetekről (státusztörvény) másfél hónapja tart a szakmai egyeztetés. Rendszeresek a tárgyalások az érdekképviseletekkel, a szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral és az Országos Köznevelési Tanáccsal.

A kormány vállalása, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát.

A dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbéremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik

- közölte a BM.

A tárca szerint a köznevelési foglalkoztatott jogviszony bevezetése és az új felmondási szabályok is azt szolgálják, hogy a gyermekek és a szülők számára kiszámíthatóvá váljon a tanév, és a tanárok ne tanév közben váltsanak munkát, hanem vigyék végig az osztályaik tanítását a tanév végéig.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

(MTI)