A feloszlatás után már korlátozás nélkül folytatódhat Orbán Viktorék brüsszeli konferenciája

A feloszlatás után már korlátozás nélkül folytatódhat Orbán Viktorék brüsszeli konferenciája

A keddi nehézségek elmúltával a populizmussal átitatott Nemzeti Konzervativizmus Konferencia már zavartalanul folyhat tovább a belga fővárosban.

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben - ezt közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

A tájékoztatás szerint a NatConnak otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

A konferencia szervezői a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság az éjszaka folyamán helyt adott a fellebbezésnek és megsemmisítette a polgármester határozatát.

Ez a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme

- vélték a szervezők.

A meghívottak és felszólalók listáján szereplő Orbán Viktor a Facebookon így értékelte a történteket:

A belga rendőrség blokád alá vette a NatCon konferenciát Brüsszelben. Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára '88-ban próbáltak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük és most sem fogjuk!

Ahogy arról mi is hírt adtunk, kedden a belga rendőrség állította le az európai populista-jobboldali elit gyűlését, a NatCont. Az eseményén Orbán Viktor mellett több radikális politikus is felszólalt volna.

Ám alig két órával a kezdés után kivonult a rendőrség a konferencia helyszínére, és közölték a szervezőkkel, hogy azonnali hatállyal véget vetnek a rendezvénynek. Az először csak figyelmeztetőleg kivonuló rendőrök rendzavarás veszélyével indokolták meg az intézkedést.

(Címlapkép: Orbán Viktor a NatCon eseményén Brüsszelben - Facebook)