A fideszes államtitkár beismerte: 2030-ra 300 ezer ember hiányozhat a hazai munkaerőpiacról

A fideszes államtitkár beismerte: 2030-ra 300 ezer ember hiányozhat a hazai munkaerőpiacról

Az Orbán-kormány foglalkoztatáspolitikája látványos kudarcot vallott az elmúlt években. Miközben a hazai bérek lényegében nem nőnek, Orbánék olcsó ázsiai vendégmunkásokkal árasztják el az országot, tovább rontva a magyar munkavállalók helyzetét.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése szerint 2030-ra 300 ezer ember fog hiányozni a hazai munkaerőpiacról – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MGYOSZ konferenciáján a Telex cikke szerint.

Az MGYOSZ legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogy milyen munkaerőpiaci változásokra lehet számítani az ország különböző régióiban 2035-re, a konferencián pedig ennek legújabb kutatásának eredményeit ismertették.

Az eseményen a kormánypárti államtitkár elmondta,

a hiány oka a demográfiai trendeknek, a munkaerőpiaci tartalékok kimerülésének, valamint a képzettség hiányának lesz köszönhető.

Czomba Sándoron kívül a konferencián Bálint Adrienn is, az MGYOSZ Foglalkoztatás és Szociális ügyek igazgatója is felszólalt.

Már most tapasztalható a növekvő munkaerő- és készséghiány

Úgy vélte, már most tapasztalható a növekvő munkaerő- és készséghiány, aminek legfőbb oka az elvándorlás, a mobilitás hiánya, illetve az oktatás, ami sürgős reforma szorul"

„A regionális különbségeket az oktatás reformja tudja csökkenteni, de ennek tíz éven belül még nem lesz kézzelfogható hatása a munkaerőpiacra”

– tette hozzá Bálint Adrienn a portál szerint.

Az MGYOSZ igazgatója arról is beszélt, hogy

a nem túl fényes helyzeten csak tovább ronthat az automatizáció, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, a gazdasági dualitás erősödése, valamint a klímaváltozás és a megújuló energia gazdasági tényezővé válása.

(Címlapkép: MTI)