A Föld éghajlatában bekövetkezett bizonyos változások jó eséllyel már visszafordíthatatlanok

A Föld éghajlatában bekövetkezett bizonyos változások jó eséllyel már visszafordíthatatlanok

A Meteorológiai Világszervezet arra figyelmeztet: a kormányzatok nem vállalták az üvegházhatású gázok olyan mértékű csökkentését, amely a párizsi klímaegyezményben kijelölt célok elérését lehetővé tenné.

Az országok világszerte továbbra is messze elmaradnak attól, hogy eleget tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, és ez az ENSZ számára is megnehezíti, hogy elérje fejlesztési céljait - hívta fel a figyelmet legújabb, csütörtökön ismertetett jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A United in Science című jelentésben a világszervezet több szakosított szervezete is közreműködött - tolmácsolta az MTI. A szakértők ebben megerősítették, hogy

a kormányzatok nem vállalták az üvegházhatású gázok olyan mértékű csökkentését, amely a párizsi klímaegyezményben kijelölt célok elérését lehetővé tenné.

Mindebből az is következik, hogy nehéz lesz 2030-ra teljesíteni az ENSZ által kitűzött 17 fenntartható fejlődési célt.

A 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményben az országok azt határozták el, hogy 2 vagy lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a globális felmelegedés mértékét. Ehhez 30, illetve 45 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

A jelentésben rámutattak: 2022-ben az előző évhez képest 1 százalékkal emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás, és idén januártól júniusig ez az emelkedés valószínűleg már elérte a 0,3 százalékot.

Jelenleg az országok olyan mértékben vállalták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, amelynek következtében a globális átlaghőmérséklet valószínűleg 2,6 Celsius-fokkal fog emelkedni az iparosítás előtti (1850-1900) időszakhoz képest.

A WMO jelentésében kiemelte, hogy

"nagyszabású és rendszerszintű átalakulásra lenne szükség rövid időn belül annak érdekében, hogy gyorsabb előrelépést lehessen elérni".

A szervezet figyelmeztetett egyúttal arra is, hogy

a Föld éghajlatában bekövetkezett bizonyos változásokat jó eséllyel már nem lehet visszafordítani. Pillanatnyilag a 17 fenntartható fejlődési célnak mindössze 15 százalékáról lehet elmondani, hogy megvalósítása jó úton halad

- rögzítették.

Címlapkép: Áder János akkori köztársasági elnök aláírja a párizsi klímaegyezményt az ENSZ New York-i székházában 2016. április 22-én. (MTI/EPA/Justin Lane)