A G7 szerint a világgazdaság ellenállt a világjárványnak és az ukrajnai konfliktusnak

A G7 szerint a világgazdaság ellenállt a világjárványnak és az ukrajnai konfliktusnak

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő csoport által elfogadott dokumentumban ígéretet tettek arra, hogy kordában tartják az inflációt, miközben segítik az emelkedő árak miatt leginkább szenvedőket.

A világgazdaság ellenálló képességéről tett tanúbizonyságot különböző válságokkal szemben, beleértve a koronavírus-járványt és az ukrajnai helyzetet - áll a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek a japán Niigatában tartott találkozója után szombaton elfogadott közös közleményében.

"A világgazdaság ellenálló képességet mutatott számos sokkhatással szemben"

- áll a dokumentumban, amely példaként felsorolja a koronavírus-járványt, valamint az Ukrajna körüli helyzetet és az ezzel összefüggő inflációnövekedést a világon. "Mindazonáltal ébernek és rugalmasnak kell maradnunk makrogazdasági politikánkban a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatban megnövekedett bizonytalanság közepette" - olvasható a közleményben, amit az MTI szemlézett.

A miniszterek és a jegybankok vezetői hangsúlyozták: "továbbra is szorosan együttműködünk a felügyeleti és szabályozó hatóságokkal a pénzügyi szektor fejlődésének nyomon követése érdekében, és készek vagyunk a megfelelő intézkedések megtételére a pénzügyi stabilitás és a globális pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében".

A közlemény más országokat is felszólított az Oroszország elleni szankciós intézkedésekhez való csatlakozásra, és megerősítette, hogy a G7-országok az ukrán konfliktus rendezéséig befagyasztva kívánják tartani az orosz vagyont.

A közlemény aláírói megerősítették azt az elhatározásukat, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák, hogy Oroszország megkerülje az ellene életbe léptetett szankciókat. Egyben kinyilvánították elkötelezettségüket Ukrajna támogatása mellett, ameddig az szükséges.

A dokumentumban ígéretet tettek arra, hogy kordában tartják az inflációt, miközben segítik az emelkedő árak miatt leginkább szenvedőket. Egyben elkötelezték magukat, hogy együttműködnek a stabilabb, diverzifikáltabb ellátási láncok kiépítse céljából az energiabiztonság és a makrogazdasági stabilitás javítása érdekében.

A közlemény nem tartalmazott konkrét említést Kínáról.

Idén Japán elnököl a G7-ben és ennek keretében már több magas szintű találkozót szervezett például a külügyminiszterek, valamint digitalizációs és technológiai miniszterek részvételével.

A G7-ek csúcstalálkozóját május 19-21. között tartják Hirosimában.

(Címlapkép: A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7 csoport tanácskozásának résztvevői Niigatában 2023. május 12-én. MTI/EPA/Majama Kimimasza)