A Jobbik szerint Vácra is vendégmunkások tömegei jönnének az akkugyárakat erőltető kormány miatt

A Jobbik szerint Vácra is vendégmunkások tömegei jönnének az akkugyárakat erőltető kormány miatt

A Magyar Kvóta nevű javaslatunk egyértelművé teszi, hogy a magyar adófizetők pénzéből vissza nem térítendő támogatást kizárólag olyan cégeknek vagyunk hajlandóak adni, amelyek vállalják, hogy legalább 90 százalékban tipikusan magyar munkavállalókat alkalmaznak - szögezte le Z. Kárpát Dániel Vácon.

A hátunk mögött Vác egyik ikonikus helyszíne látható, és sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy itt is tömegével fognak vendégmunkások megjelenni, kialakítva az ő szálláshelyüket

- kezdte szombati sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel. A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője úgy látja, önmagában elmondható, hogy a szervezett vendégmunkás-import fojtogatja majd a következő években a magyar gazdaság helyzetét, beleértve a bérkérdést is.

Az ellenzéki politikus felelevenítette, amikor kiderült, hogy az Orbán-kormány 500 ezer új munkaerő betelepítésére készül, már látható volt, hogy ezt jórészt külföldi vendégmunkások becsábításával tervezik véghezvinni.

Miniszteri meghallgatáson elhangzott a parlamentben, hogy a kormány is tisztában van azzal, hogy magyar aktivitási rátával is lehetne mit kezdeni, mert százezres nagyságrendben van olyan lehetséges magyar munkaerő, akiknél legalább meg kéne vizsgálni, hogy ingyenes átképzési programokkal, motivátorokkal és más pozitív eszközökkel hogyan lehet mozgásba hozni ezeket a honfitársainkat

- mutatott rá Z. Kárpát.

A Jobbik alelnöke elmondta, biztos benne, hogy nem lehet mindenkit, de ha meg se próbáljuk, akkor egészen biztos, hogy vendégmunkások tömegei töltik be az adott állásokat.

"Ez nem lehet megoldás: az ázsiai migránsmunkások tömeges behozatala hosszú távon elképesztő feszültségforrásokat rejt magában"

- vetítette előre a jobbikos politikus, kitérve arra, ha alacsonyabb bérért érkeznek, letörik a magyarok bérét, ha pedig magasabb bérért érkeznének, akkor másfajta feszültségek születhetnek.

Z. Kárpát Dániel kifejtette, pártja Magyar Kvóta nevű javaslata egyértelművé teszi, hogy a magyar adófizetők pénzéből vissza nem térítendő támogatást kizárólag olyan cégeknek vagyunk hajlandóak adni, amelyek vállalják, hogy legalább 90 százalékban EGT-n belüli, tehát tipikusan magyar munkavállalókat alkalmaznak. Hozzátette, nem akarnak magyar adófizetői pénzből olyanokat támogatást biztosítani, amelyekből külföldiek elhelyezkedését finanszírozzák.

Márpedig főleg a kelet-magyarországi beruházásoknál tömegesen jelennek meg azok a hírek, amelyek nemcsak a későbbi vendégmunkás-importra engednek következtetni, de már most a lakhatás és az elhelyezés frontján elképesztő feszültséget keltenek

- szögezte le a Jobbik parlamenti képviselője.

Fehér Zsolt, Vác jobbikos önkormányzati képviselője vette át a szót, aki arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban fideszes szlogenek sokaságát hallhattuk, miszerint "Nem leszünk bevándorlóország!", vagy azt, "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!"

Emlékeztetett, a környéken lévő Gödön van egy nagyobb gyár, ami szavai szerint az akkumulátorgyártás állatorvosi lova, és amit különleges gazdasági övezetbe soroltak. Ennek egy ideig nem érezték hatását, azóta viszont azt tapasztalták, hogy a vármegyén keresztül, a civil támogatási alap útján több száz millió, már milliárdos összeget meghaladó közpénzt juttattak főleg kormányközeli alapítványoknak és egyesületeknek. Ezen összegeket pedig a váci önkormányzat lejáratására fordították - fűzte hozzá.

Aztán megtudtuk, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. beruházásában a gödi Samsung-gyár szennyvizét egészen abszurd módon a Duna folyásával ellentétesen északra, Vácra fogják vezetni; és annak a nyomait is látjuk, hogy természetvédelmi területek kiirtásával készül ez a szennyvízcsatorna

- számolt be Fehér Zsolt.

Felidézte, később kiderült, hogy kínai cég okosraktárat kíván létesíteni Vácon, a lakott területtől mindössze pár tíz méterre; ez pedig ipari katasztrófa esetén komoly problémákat rejt magában. Idén augusztusban pedig országos hír lett, hogy Vác esetében három helyszín merült fel vendégmunkások étkeztetésére, valamint migránsszálló építésére.

A helyi képviselő arra is kitért, hogy a mögötte látható volt cérnagyár épületében vélhetően migránsszállást létesítenének, a beruházó pedig amiatt panaszkodott, hogy ezt a váci önkormányzat akadályozza. Azonban az illető azt is megjegyezte, hogy újra megpróbálkozik az átalakítással, ha a jövő évi önkormányzati választáson olyan kurzus kerül hatalomra, amelyik támogatja ezt a tervet. Fehér szerint feltehetően a kormánypártiakra gondolhatott.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, korábban az akkori fideszes országgyűlési képviselő, Imre Zsolt arról nyilatkozott, hogy mintegy 500 migráns betelepítését kívánja végrehajtani. Ennek a forgatókönyvnek azonban mindenképp szeretnék útját állni - rögzítette Fehér Zsolt, végül kijelentve:

semmiképp sem támogatják az akkumulátorgyártás ilyen mértékű megnövekedését, és az akkugyarmattá válást.

A sajtótájékoztató egy pontján a Jobbik politikusai Vácon is szimbolikusan kihelyeztek egy többnyelvű helységnévtáblát, ahogy azt jelesül Debrecenben is tették.

(Címlapkép és fotók: Z. Kárpát Dániel és Fehér Zsolt Vácon, mögöttük Varga Zoltán Péter - Béli Balázs/Alfahír)