A lengyel elnök reméli, Ukrajna meghívást kap 2024-ben a NATO-ba

A lengyel elnök reméli, Ukrajna meghívást kap 2024-ben a NATO-ba

Andrzej Duda úgy véli, történelmi jelentőségű lenne a lépés. A litván elnök is arról beszélt, már nem azt kérdezik, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e, hanem azon gondolkodnak, hogy ez mikor valósul meg.

A 2024-ben megrendezendő washingtoni NATO-csúcstalálkozón remélhetőleg meghívják Ukrajnát az észak-atlanti szövetségbe - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a délkelet-lengyelországi Krynica-Zdrójban, Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtóértekezletén.

A két államfő a Krynica Forum nevű nemzetközi konferencián vett részt, és kétoldalú tárgyalásokat is folytattak. Az ezeket követő sajtóértekezleten Duda a washingtoni NATO-csúcstalálkozóhoz fűződő elvárásairól szóló újságírói kérdésre felidézte: a júliusban a litván fővárosban megtartott NATO-csúcs "zöld jelzést" adott a svéd tagságnak, és kilátásba helyezte Ukrajna jövőbeli meghívását is.

"Reméljük, hogy a washingtoni csúcs ezt a meghívást jelenti majd Ukrajna számára" - fogalmazott a lengyel elnök. Úgy ítélte meg: az Egyesült Államok a legerősebb szövetségesként kétségtelenül mindent megtesz annak érdekében, hogy az ott rendezendő csúcsértekezlet történelmi jelentőségű legyen, és a döntések szempontjából is történelmivé váljon.

Amennyiben a NATO támogatja a demokrácia fejlődését, a nemzetek biztonsági törekvéseit, akkor a leghelyénvalóbb válasz Ukrajna meghívása lenne

- érvelt Duda. Hozzátette: Nausedával együtt ezt a megoldást fogják szorgalmazni a washingtoni tárgyalások kapcsán.

Nauseda már a krynicai fórumot megnyitó szerda esti, Dudával közös pódiumbeszélgetésen kijelentette: Vilniusban a júliusi csúcs után már nem azt kérdezik, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e, hanem azon gondolkodnak, hogy ez mikor valósul meg.

Csütörtökön Krynicában a lengyel államfő Han Duk Szu dél-koreai kormányfővel is találkozott, együtt szerepeltek a politikusok és közgazdászok részvételével a fórum keretében rendezett lengyel-dél-koreai konferencián is. Ezen Duda a két ország stratégiai partnerségéről beszélt, és kiemelte a gazdasági, védelmi ipari és atomenergetikai együttműködést.

(Címlapkép: Andrzej Duda lengyel elnök (k), Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter (b) és Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke (j) a nemzetvédelmi minisztérium és a fegyveres erők vezetőinek évenkénti tájékoztatóján a kibervédelmi erők legionowói parancsnokságán 2023. július 10-én. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)