A lengyel és a magyar döntés után a szlovákok is leállították az ukrán gabona importját

A lengyel és a magyar döntés után a szlovákok is leállították az ukrán gabona importját

Az orosz-ukrán háború kitörése után a két fél megállapodott abban, hogy az ukrán gabona humanitárius folyosón elhagyhatja az országot, hogy rendeltetési helyére, a Közel-Keletre és Észak-Afrikába jusson. Azonban az ukrán gabona sok esetben Európában marad.

Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabona importját – idézi a 444.hu, az ujszo.com felvidéki hírportált. Lengyelország és Magyarország a hétvégén már meghozta ugyanezt a döntést.

A szlovák földművelési minisztérium szerint a hazai termelők már nem tudnak versenyezni az olcsóbb ukrán gabonával. A tárca azt írta, a szolidaritás keretei között már minden törvényi lehetőséget kimerítettek az ukrajnai import szabályozásának területén.

A lengyelek és a magyarok bejelentéséhez hasonlóan Szlovákia döntését is bírálta az Európai Bizottság, mely szerint az ehhez hasonló kereskedelempolitikai döntések kizárólagosan az Unió hatáskörébe tartoznak. A Bizottság emiatt elfogadhatatlannak tartja a tagállamok egyoldalú lépéseit.

A helyzet elsősorban az Ukrajnával szomszédos országok számára előnytelen. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett Románia és Bulgária is aláírta azt a levelet, melyben április elején haladéktalan intézkedést kértek az Európai Bizottságtól a helyzet rendezésére.

Címlapkép: Lengyel gazdák traktoros útblokáddal tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen Szczecin északnyugati nagyvárosban 2023. április 3-án. Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki