A londoni orosz nagykövet úgy közölte a béke feltételeit, hogy közben fenyegetőzött

A londoni orosz nagykövet úgy közölte a béke feltételeit, hogy közben fenyegetőzött

„Oroszország tizenhatszor nagyobb Ukrajnánál, hatalmas erőforrásai vannak, és még csak hozzá sem kezdtünk a komolyabb cselekvéshez”!

Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az orosz kormány legfontosabb elvárásai közé tartozik, hogy Ukrajna ne fenyegesse Oroszországot, valamint az, hogy az Ukrajnában élő oroszok olyan bánásmódban részesüljenek, mint bármely más nemzetiség a világon, például "ahogy a francia emberek élhetnek Belgiumban".

A nagykövet szerint Ukrajna az elmúlt években "a szélsőséges nacionalizmus legrondább formáját" alkalmazta: megtiltotta az orosz nyelv használatát és az orosz nyelvű oktatást, az oroszokat kiszorították a társadalmi életből.

Andrej Kelin "nagy, idealista tévedésnek" nevezte, hogy Ukrajna felülkerekedhet a konfliktusban.

Oroszország tizenhatszor nagyobb Ukrajnánál, hatalmas erőforrásai vannak, és még csak hozzá sem kezdtünk a komolyabb cselekvéshez

- fogalmazott a londoni orosz nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat az ukrajnai háború, Andrej Kelin úgy válaszolt: ez a NATO-országok, különösen Nagy-Britannia "eszkalációs erőfeszítéseitől" függ.

Ez az eszkaláció előbb-utóbb új dimenziót ölthet, amelyre nincs szükségünk, és nem is akarjuk. Az eszkaláció "új dimenziójának" formái közé tartozik például, hogy Nagy-Britannia nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának, és az, hogy az ukrán hadsereg harckocsikat, repülőgépeket kap

- tette hozzá a londoni orosz nagykövet.

A brit kormány május első felében jelentette be, hogy Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket.

Oroszország londoni nagykövete a vasárnapi BBC-műsorban - az ukrajnai repülőgép-szállításokról szóló nyugati tárgyalásokra utalva - kijelentette: Oroszország nem fél a repülőgépektől, az orosz fegyveres erők eddig 430 ukrán harci repülőgépet lőttek le, és ha Ukrajna további gépeket kap, "ez a szám csak növekedni fog".

Andrej Kelin kijelentette: "már holnap" békét lehetne teremteni, ha az ukrán fél kész lenne a tárgyalásokra, és ha a Nyugat leállítja az ukrajnai fegyverszállításokat, "ez az egész már holnapután véget érhet".

(MTI)

Címlapkép: Rendelőintézet és állatorvosi rendelő (j) romja Dnyipróban 2023. május 26-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Az ukrán elnök közlése szerint egy polgári személy életét vesztette, legalább tizenöten megsebesültek. Fotó: MTI/EPA/Dmitro Fedoriv