A német külügyminiszter szerint Ukrajnának helye van az Európai Unióban

A német külügyminiszter szerint Ukrajnának helye van az Európai Unióban

Annalena Baerbock váratlanul Kijevbe érkezett. Mivel az Ukrajna feletti légtér még mindig le van zárva, a német külügyek irányítója Lengyelországból éjszaka vonattal utazott az ukrán fővárosba.

Ukrajnának helye van az Európai Unióban - jelentette ki hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter, amikor váratlanul megérkezett Kijevbe.

Az MTI tudósítása szerint a politikus hangoztatta: Ukrajna "számíthat ránk és arra, hogy az EU bővítését az orosz háború szükséges geopolitikai következményeként értelmezzük".

Hozzátette, hogy Ukrajna már tagjelölt. "Most pedig arra készülünk, hogy döntést hozzunk az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről"

- fogalmazott.

Az igazságügyi reform és a médiatörvények terén Ukrajna reformeredményei már most is lenyűgözőek. De még hosszú út áll előttünk az oligarchaellenes törvény végrehajtása és a korrupció elleni küzdelem terén - fejtette ki.

Baerbocknak ez már negyedik látogatása az országba azóta, hogy 2022 februárjában Oroszország megkezdte "különleges műveletét". Mivel az Ukrajna feletti légtér még mindig le van zárva, a német külügyek irányítója Lengyelországból éjszaka vonattal utazott az ukrán fővárosba.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Annalena Baerbock német külügyminiszter a német Szövetségi Biztonsági Tanács ülésén a berlini kancellárián 2023. május 14-én. Zelenszkij az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Németországban. MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup)