A pénzügyminiszter válaszolt: Novemberig biztos nem lesz nyugdíjemelés

A pénzügyminiszter válaszolt: Novemberig biztos nem lesz nyugdíjemelés

A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az ellátások értékállóságának megőrzésére érdekében pedig nem indokolt egyeztetni az emelés módszeréről – írta Varga Mihály a Nyuszet elnökének nyílt levelére.

Juhász László, a a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnöke augsztusban a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktortól – írta meg a Népszava.

Orbán nem válaszolt a nyugdíjasoknak, de a pénzügyminiszter válaszának sincs miért örülni.

A hét nagy, országos idősügyi szervezetet tömörítő tanács vezetője azért fordult a miniszterelnökhöz, mert az európarekorder infláció miatt egy jobban elszegényedik a nyugdíjas társadalom. Orbán nem méltetta válaszra Juhászt, helyette Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt.

A pénzügyminiszter Brüsszellel és a szankciókkal magyarázta a csúcsinflációt, de azt nem tette hozzá, hogy a nyugdíjemelés ennél alacsonyabb.

Varga Mihály azt írta, a nyugdíjakat az előző éveknél magasabb mértékben, 2022-ben 14-, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a háború és a brüsszeli szankciók hatására megemelkedett infláció miatt. Fontos hozzátenni, hogy Magyarországon az általános infláció még mindig 20 százalék fölött van, a nyugdíjasok fogyasztói kosarát – a 30 százalékos élelmiszterdrágulás miatt –, pedig még jobban sújtja az infláció. A pénzügyminiszter tovább ígérgette, hogy év végéig egy számjegyű lesz az infláció, és novemberben januárig lesz nyugdíjkorrekció. Megjegyzendő, hogy ennek a gyakorlatnak a következtében addig az állam használáhatja a nyugdíjasok pénzét.

Juhász László így reagált a pénzügyminiszter levelére:

Szép és hosszú a válasz, csak éppen a lényegre nem tér ki, konkrétumok helyett mellébeszélés áll benne.

Szerinte éppen az a baj, hogy a törvény csak novemberi korrekciót ír elő, becsült adatok alapján. Ám nincs semmilyen következménye annak, ha ez a becslés nem jó.

Emellett probléma az is, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat. Az év végi kiegészítéssel májusban nem lehet kiflit, tejet venni

– hangsúlyozta a Nyuszet elnöke.

Ő is kiemelte, hogy hiába a novemberi nyugdíjkorrekció, ha a nyugdíjemelés mértéke még azzal együtt sem haladja meg az éves inflációt.

Juhász László már az Orbánnak küldött levelében azt kérte, hogy a Nyuszet ismertethesse az Idősek Tanácsa nevű fideszes szervezettel azokat a módszereket, amikkel a kormány biztosítani tudná, hogy a nyugdíjemelés valós mértéke ne legyen kisebb, mint az éves infláció. Kijelentette: a jelenlegi formájában a törvény már nem képes garantálni a nyugdíjak értékállóságát sem rövid-, sem a hosszútávon. A pénzügyminiszter válaszában nem említette az egyeztetsé lehetőségét.

Az is esélyes lehet, hogy elmarad a novemberi emelés, bár valószínűleg a kormány ezt nem meri meglépni

– vetette fel a Népszavának Farkas András nyugdíjszakértő.

Úgy fogalmazott: a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés akkor nem marad el, ha a KSH szeptember 8-án várható inflációs gyorstájékoztatójának január-augusztus hónapokra vonatkozó adatai alapján az év egészére várható infláció mértéke meghaladja a 15 százalékot. A kormányzati kommunikáció viszont azt szajkózza, hogy az infláció akár már októberben egy számjegyű lehet. A szakértő szerint ez akár arra is utalhat, hogy a kormányzat szeptemberben legfeljebb 15 százalékos éves inflációt mutatna, így elkerülhetnék a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést.

Ennek súlyos politikai kockázata miatt azonban úgy láta, hogy novemberben legalább 1,5-, de legfeljebb 3 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről dönthetnek majd.

(Címlapkép: MTI)