Nagy lehet a baj, Orbán Viktor kijátszotta a nyugdíjaskártyát: 15 százalékos nyugdíjemelést jelentett be

Nagy lehet a baj, Orbán Viktor kijátszotta a nyugdíjaskártyát: 15 százalékos nyugdíjemelést jelentett be

Január elsejétől 15 százalékkal megemeli a nyugdíjakat a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a közösségi oldalán. Többek között felhozta az elhibázott brüsszeli szankciókat, amelyek miatt egész Európában tombol az energiaválság, "ez bennünket, magyarokat is nyomaszt és érint." Majd hozzátette: mi, magyarok ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védjük a családokat.

A kormányfő beszélt arról is, hogy

„a védekezés közben nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarországnak vannak nagy céljai, amelyek túlmutatnak a nehéz időszakokon. (...) Az egyik ilyen nagy célunk a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése. Ezt a célt 2010 óta minden évben sikerült elérnünk. Most, hogy 15 százalékkal emeljük január 1-gyel a nyugdíjakat, ez 2023-ban is így lesz".

Mire elég ez?

A nyugdijguru.hu arról írt néhány nappal ezelőtt, hogy a KSH december 8-án közzétett inflációs gyorstájékoztatója szerint 2022. novemberben 2021. novemberéhez képest a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal növekedtek - ez is pusztító világbajnoki teljesítmény -, de az élelmiszer- és háztartásienergia-árak ezen belül szinte fölrobbantak, a növekedésük 43,8 százalékos és 65,9 százalékos volt.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index egyebek között emiatt lett magasabb az általános inflációs mértéknél, és elérte a 25,2 százalékot.

"Ha az év első 11 hónapját viszonyítjuk 2021. első 11 hónapjához, akkor a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 13,6 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 14,1 százalékkal emelkedtek - az idei nyugdíjemelések összesített 14 százalékos mértéke ehhez a szinthez igazodik.