A svéd miniszterelnök bejelentette, Budapestre látogat a NATO-csatlakozás miatt

A svéd miniszterelnök bejelentette, Budapestre látogat a NATO-csatlakozás miatt

Ulf Kristersson elmondta, az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel. Szavai szerint már várja a tervezett találkozót, hogy a svéd NATO-csatlakozás véglegesítése megtörténjen.

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki az MTI szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

"Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük"

– válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre.

Elmondta: Az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére

– fogalmazott.

Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen

– tette hozzá Kristersson.

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette:

“Megbocsáthatatlan hiba lenne”, amennyiben “egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát”.

Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő “teljes körű támogatására”.

A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta: a svéd kormányfővel “pontosan ugyanaz a véleményük” az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

(Címlapkép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott varsói megbeszélései utáni sajtóértekezleten 2024. február 19-én. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)