A BBC humoristája borítja a bilit: "Azért rúgtak ki, mert fehér vagyok"

A "sokszínűség" fontosabb, mint a szakmai tudás?

Jon Holmes 18 éven át volt a Now Show című heti szatirikus magazinműsor egyik állandó szereplője. Hétfőn azonban egy Twitter bejegyzésben közölte: többé nem látható a csatornán, mert

a BBC "több nőt, és sokszínűséget"

szeretne. Holmes a Daily Mail brit lapba írta meg a történetet.

A tévés azt állítja, a múlt héten kapott egy telefonhívást, amelyben közölték, többé nem számítanak rá. A döntést azzal indokolták, hogy a csatorna szeretné növelni műsoraiban az etnikai és nemi sokszínűséget. Holmes pedig szerencsétlenségére fehér brit, és férfi, így ebbe nem fér bele.

"Talán azért rúgtak ki, mert fehér férfi vagyok (amiről nem tehetek)? Úgy tűnik, lehetséges. Gondolhatjátok úgy, hogy rossz voltam a Now Show-ban, ez rendben is lenne. De azt mondani, hogy azért voltam rossz, mert nem megfelelő a bőröm színe, és a nemem? (...) Lehet, hogy őrült vagyok, de mi lenne, ha a legjobb embert vennék fel egy munkára tekintet nélkül a bőrszínére, vagy bármi másra?"

- írja a műsorvezető. Holmes hozzáteszi: Twitter bejegyzése után számos ügynökkel és szerkesztővel beszélt, akik azt mondták, elismerik a munkásságát, és tökéletesen alkalmas volna az adott feladatra, de nem vehetik fel, mert

"azt mondták nekünk, keressünk egy ázsiait."

A BBC ugyanakkor sietett cáfolni Holmes állításait. A brit közszolgálati tévé azt állítja, nem az etnikai, vagy nemi "sokszínűség" miatt bocsátották el az újságírót, egyszerűen csak "más humoristáknak is szeretnének esélyt adni", hiszen a műsor "folyamatosan fejlődik", és ehhez új arcokra van szükség. Ám mindenkit csak "érdemei alapján" vesznek fel.

A Holmes kirúgása körüli találgatásokra az is okot adhat, hogy a BBC áprilisban hirdette meg, hogy 2020-ra "legalább annyira, ha nem még inkább" etnikailag "sokszínűvé" válik, mint a többi csatorna.