A brit kémfőnök az oroszok miatt aggódik

Vannak olyan országok, amelyek a veszélyesebbek az iszlám szélsőségnél.

Andrew Parker a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott, kedden ismertetett interjúban kijelentette: Oroszország egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés, a felforgató tevékenység és a kiberhadviselés sem. Parker szerint ez a tevékenység egész Európára, így az Egyesült Királyságra is kiterjed.

Újabb hidegháború

Hozzátette: Oroszország továbbra is számos hírszerzőt állomásoztat brit földön, de a hidegháború időszakához képest a nagy különbséget az orosz kiberhadviselés jelenti, és ennek célkeresztjében katonai titkok, ipari beruházások, gazdasági információk, kormányzati szakpolitikai, külpolitikai intézmények állnak.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt 3 évben tizenkét "iszlamista indíttatású" terrorcselekmény-kísérletet sikerült meghiúsítani Nagy-Britanniában, ugyanakkor szerinte lesznek terrortámadásokaz országban, ezért van érvényben a "súlyos" terrorfenyegetettséget jelző riasztási fokozat.

Az orosz hírtévé számláinak zárolásával támadnak a britek

Az ügyről először Margarita Szimonyjan, az RT főszerkesztője számolt be hétfőn közzétett orosz nyelvű Twitter-üzenetében, amely szerint a cég minden nagy-britanniai számláját zárolták, és a bank közölte azt is, hogy a döntéssel szemben nincs helye felülvizsgálati kérelemnek."Üdv a szólásszabadságnak" - tette hozzá üzenetében a Russia Today főszerkesztője. Az RT Nagy-Britanniában sugárzott, Londonban szerkesztett változata hétfőn mindazonáltal működött, és szintén beszámolt a bankzárlatról.