A brit terrorelhárítást nem érdeklik a soraiban lévő szélsőségesek?

A politikai korrektség megfojtja a rendfenntartást.

Dzsavaria Szaíd állítása szerint két olyan esetet is feljebbvalói elé tárt, melyek során vállalhatatlan kijelentések hangzottak el szintén muzulmán kollégái szájából:

Az egyik szituáció során a hölgy egy másik muszlim kollégája "tiszta és méltóságteljes eljárásnak" nevezte a női nemi szerv rituális megcsonkítását, amit szerinte "nem kellene kriminalizálni".

Később ugyanez a rendőr kijelentette, hogy szerinte a családon belüli erőszak miatt a muszlim nőknek nem a rendőrséghez, hanem kizárólag saría bírósághoz lenne szabad fordulniuk, kivéve a "kirívóan erőszakos eseteket".

Szaíd azonban hiába jelentette feletteseinek az elhangzottakat, a rendőri vezetők nem tettek érdemi lépéseket, sőt, közölték a nővel, hogy ha tovább "akadékoskodik", akkor az az ő karrierjét fogja hátráltatni, és csorbát ejthet a jó hírnevén.

A terrorelhárító tiszt márciusban határozta el, hogy otthagyja a hatóságot és a nyilvánosság elé tárja az ügyet, illetve azt, hogy milyen kockázatokat rejt, ha a rendőri vezetők ennyire rettegnek a rasszizmus vádjától és nem mernek érdemben cselekedni.

Holott szerinte épp a muszlim kollégák egy része vall titokban fehérellenes rasszista nézeteket, illetve végzi nőgyűlölő attitűddel a munkáját.

"Ha fehér rendőrök vallanának ilyen nézeteket, kirúgnák őket"

- tette hozzá az egykori bűnüldöző.

Szaíd szerint

a politikai korrektség megfojtja a rendfenntartást, és segédkezet nyújt ahhoz, hogy a rendőrség berkein belül, a muszlim állomány egyes tagjai között eluralkodjon a "mi és ők" mentalitás, és egyes tisztek törvényen felül állónak érezhessék magukat.

Elmondása szerint szolgálati ideje alatt számos kritika érte a többi muszlim részéről, amiért nem volt hajlandó hidzsábot hordani, és többen azt vágták a fejéhez, hogy "inkább otthon kellene maradnia, hogy a férjéről gondoskodjon".

A 35 éves volt rendőr szerint ironikus, hogy milyen körülmények között kényszerült távozni a szolgálatból:

"A családom és a barátaim azt tanácsolták, hogy ne csatlakozzak (a rendőrséghez), mert a fehér tisztek diszkriminálni fognak a származásom miatt. Erre egyes muszlim kollégáim gyomorforgató nézetei és viselkedése miatt kellett leszerelnem."