A devizahiteleseken megkeresett százmilliárdokat tapsolhatják el titkosítva az MNB alapítványai

A jegybanknál keletkezett nyereség a devizaátváltásokból származik, tehát az valójában a devizahitelesek pénze.

A legnagyobb ellenzéki párt azt javasolja továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) felhalmozódott kétszázmilliárd forintból egy kártérítési alapot hozzanak létre, mely a devizahiteles elszámolások során a legrosszabbul jártakon segíthetne – hangsúlyozta a politikus.

A keddi, az MNB által létrehozott alapítványok gazdálkodását láthatatlanná tevő kormányzati döntéssel kapcsolatban megjegyezte: a jegybanknál keletkezett nyereség a devizaátváltásokból származik, tehát az valójában a devizahitelesek pénze. Ezt a több százmilliárdos összeget most titkosítva tapsolhatják el műkincsekre, luxusingatlanokra. A Jobbik politikusa visszamenőleges jelleggel a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását javasolta. Felszólította továbbá a kormányt, hogy mondja fel a Bankszövetséggel kötött paktumot. Úgy látja, ez a megállapodás hatalmas veszteséget okozott a lakosságnak, és megakadályoz minden, a devizahitelesek szempontjából pozitív lépést.

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány a téli hónapokban törvénymódosításokkal megakadályozhatta volna, hogy a nem, vagy csak nagyon nehezen tejesítő adósok száma ismét elérje a devizahiteles-rendezés előtti szintet.

A politikus megengedhetetlennek tartja, hogy folyamatosan családok ezrei rettegjenek a kilakoltatástól. A Jobbik nevében ígéretet tett arra, hogy minden önhibáján kívül nehéz helyzetbe került, jogkövető és becsületes hitel- és brókerkárosult számíthat a segítségükre.