A Felvidék felé próbálkoznak a menekültek

Két csoportban megközelítőleg 40-40 illegális határsértőt fogott el a rendőrség lakossági bejelentésnek köszönhetően a 15-20 éve is használt Ipoly menti embercsempész útvonalakon.

Miután a nyugati államok gyakorlatilag lezárták a kapukat, Így a népvándorlásnak ki kell kerülnie Ausztriát. Ebből logikusan következik, hogy a Felvidék felé próbálkoznak. A határőrség megszüntetéséig egyébként is jelentős embercsempész tevékenység folyt a balassagyarmati határőr igazgatóság egész határszakaszán.

Ha ez a tendencia fokozódik, és tartóssá válik, akkor a „hivatalosan” Balassagyarmatra szállított határsértők mellett megjelenhetnek Balassagyarmaton a teljesen azonosítatlan elemek is. Ez főként akkor okozhat gondot, ha esetlegesen útvonalat tévesztenek, vagy csak eltévednek. Ebben az esetben a kisebb települések mellett az Ipoly partot rendszeresen látogató balassagyarmatiaknak is okozhatnak kellemetlen pillanatokat.

Az ilyen tendenciák elleni védelemben hasznos lehetne az a térfigyelő rendszer, amiről Balassagyarmat polgármestere még egy 2014. januári fogadóórán beszélt. Ez a rendszer a városon áthaladó „transit bűnözés” nyomon követése miatt lehetne létfontosságú.

Sem a városon belüli, sem az említett fogadóórán ígért város széli térfigyelő rendszert nem kapta meg Balassagyarmat a 2/3-os kormánytöbbségtől.